A tavaszt várják a méhészek (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. 02. 11. - SZAKMAI NAP - Rengetegen fordultak meg az idei, szekszárdi rendezvényen is SZEKSZÁRD - Zsúfolásig megtelt szombaton az Illyés Gyula egyetemi kar aulája a IX. Szekszárdi Tavaszváró Méhész napon. A megyei méhész egyesület által szervezett program a kezdet óta töretlen népszerűségnek örvend. Idén is neves szakemberek előadásai segítették a méhészet iránt érdeklődőket. Nem maradt el a kirakodóvásár sem, a látogatók méhészeti eszközöket, viaszt, műlépet és más mézes termékeket vásárolhattak az ország minden pontjáról érkezett árusoktól.
Azoknak sem kellett csalódniuk, akik nem foglalkoznak méhészettel, „csak" a mézet szeretik. Kóstolhattak és vásárolhattak többfélét. Kínáltak ezen felül házilag készített mézes süteményeket, újfajta és hagyományos édességeket.   

Mézvadászból méhtartó
TAVASZVARÓK - A szakma lassan elöregedik, a fiatalokat nem vonzza
Méhésznek nem születik az ember, ez egy nehéz szakma, amelyet évek alatt lehet csak megtanulni. Röviden ez lehetne a mottója annak az előadásnak, amely a IX. Szekszárdi Tavaszváró Méhésznapon hangzott el, Gilles Ratiának, a méhészek világszervezete elnökének szájából.
Gilles Ratia 61 éves, francia származású nemzetközi hírű szakember. A méhészek számára hiteles személy, hiszen évtizedeken keresztül ő maga is méhészkedett. Előfordult, hogy hatszáz kaptára is volt. Végzettsége egyébként agrármérnök és számítógépes programozó. Tíz évvel ezelőtt úgy döntött, megismeri a különböző kontinensek méhészetét, eddig százhuszonegy országban járt, ezer méhészetet látogatott meg, és negyven egyetemen tartott előadást. Élményeit, tapasztalatait tanulmányokban gyűjtötte. Három éve ő az Apimondia (méhészek világszervezete) elnöke.
Gilles Ratia szerint a világ méhészetének öt nagy problémája van, az első a rendellenes méhpusztulás, mely Amerikában okozza a legnagyobb gondot, a második a mézhamisítás, ebben élen jár Kína, a harmadik a drága termelési költségek (cukor, viasz, gázolaj, munkabér, stb.), a negyedik az egyre szigorúbb szabályozás, mely a piacot is érinti. Az ötödik, hogy elöregszik a szakma. Nem vonzza a fiatalokat, hogy nagyon sokfelé kell figyelni, ráadásul nehéz fizikai munka a méhészkedés, és mivel rendkívül időjárásfüggő, bizonytalan az eredmény. A közelmúltban több afrikai országban is járt az elnök, ahol jelenleg ott tart a méhészkedés, ahol nálunk tartott úgy száz éve. Nincsenek keretek, kaptárok, hanem a vad méhek mézét lopják, vadásszák össze a gyűjtők. Az ottani méhek is másként viselkednek mint az európai rovarok. Brazíliában is most bontakozik ki a méhészet, de egy véletlennek köszönhetően, ők más irányba indultak el, mint az európaiak. Egy tudós - kísérleti céllal - afrikai méneket vitt Dél-Amerikába. Először őrültek neki, hiszen a vad méhek rendkívül szorgalmasak, hatalmas mézmennyiséget hordtak össze. De kiderült, olyan vadak, agresszívek, hogy a mézet nem tudták összeszedni. Hamarosan megtalálták ennek is ellenszerét, olyan védőfelszerelést alakítottak ki, mely megóvott a méhek szúrásától, ráadásul a vadméhek annyira ellenállók a betegségekkel szemben, hogy semmilyen gyógyszert nem kell nekik adni.
Az atkákat - mely a hazai méhek félő betegsége például egyszerűen felfalják, így lett Brazíliából a bioméz fellegvára. Igaz, a vadméhek négy kilométeres körzetén belül nem ajánlatos lakóházat építeni. Mauthner Ilona

Helyben, kis kiszerelésben
A HAZAI méz a világpiaci méz 5 százalékát adja, így nem ármeghatározók, csak árkövetők vagyunk - mondta Nagyernyei Attila méhész, a Tolna megyei egyesület elnöke. Arról is beszélt, itthon tíz méhészből nyolc, hordós kiszerelésben adja el a terméket a felvásárlóknak, amit 5 cég közvetít a külföldi piacra. A hazai termelők egy része otthon vagy a helyi piacokon próbálja meg értékesíteni a literes, fél literes üvegben kínált mézét. Kékesi Gábor szekszárdi méhész szerint, azonban egyre szűkül a vásárlók köre, ami arra vezethető vissza, hogy az embereknek sajnos kevés a pénzük.

A méz igazi kincsestár, gyógyítani is tudunk vele
MÉZBŐL TÖBB mint 300 félét készítenek a méhek. Minél sötétebb a színe, annál több ásványi anyag van benne. Az emberi szervezet számára szükséges, 24 ásványi anyagból 22 van jelen a mézben. Édes ízének és kikristályosodásának mértéke a benne lévő szőlő- és gyümölcscukor arányától függ. Mivel a szülőcukor igen gyorsan szívódik fel, kikristályosítja a mézet. A gyümölcscukor viszont, lassú felszívódásának köszönhetően, biztosítja a méz izét. Sokféle vitamin található meg benne (B1, B2, B5, B6, C, M, P). Az akácméz kilójáért nagy tételben 1200 forintot, a virágmézért 800, a selyemfűmézért 1200, a napraforgómézért 1000, a szelídgesztenyemézért 2000 forintot fizetnek a kereskedők.





Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.