Legyengültek a méhcsaládok a márciusi tél sem jött jól (Világgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013.04.16. - A TAVALYI ASZÁLY miatt közepes évet zárhattak a méhészek a Duna-Tisza közén. Gyorsan elvirágoztak a növények, a méhek egy része legyengült a nagy meleg miatt, ráadásul az idei márciusi tél is pusztított a családok körében. Ha a következő hetekben a fák, egyéb növények idei virágzása a késői tavasz miatt egybe csúszik, akkor a szorgos kaptár-lakók nem biztos, hogy az összes munkát képesek lesznek elvégezni - véli Perneki Lajos kiskunmajsai méhész, aki csaknem félévszázada járja a családjaival az országot. Az ezüst okleveles szakember - aki a hagyományos mellett biomézet is előállít - a hét végi kiskőrösi agrár expón is kiállította termékeit. Régen divatos volt, de ma már egyre kevesebben készítenek galagonya mézet, mely fogyasztása a vérnyomást szabályozza jótékonyan. Bodoglár határában a Kiskunsági Nemzeti Park területén gyűjtik a méhei a különlegességnek számító mézet. A növény virágporából évente szűken másfél mázsányi terméket készít, de mint mondja a repce kiszorítja ki a galagonyát, mert az utóbbiból többet lehet kipergetni.
A szakember tapasztalata szerint a családok egyre kevesebb árut vásárolnak az elhúzódó válság miatt, holott annak fogyasztása erősíti
immunrendszert. Ha megfordulna ez a tendencia, akkor a költségvetés milliárdokat takaríthatna, mert kevesebb gyógyszer fogyna a patikákban. B. Zs.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.