Egymilliárd a méhészeknek (Hajdú-Bihari Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 6.
Tavaly már a pályázati lehetőségek 90 százalékát ki tudták használni az ezzel foglalkozók.
Debrecen (HBN) - A magyar méhészeti nemzeti program alapján egymilliárd forint értékű támogatásra pályázhatnak a méhészek - mondta el az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A pályázat útján elnyerhető összeg fele európai uniós forrásból származik, a másik felét a hazai költségvetés biztosítja - tette hozzá Bross Péter. Elmondása szerint a szakképzés koordinálásához, a méhegészségügyi ismeretek terjesztéséhez, a méhészettel kapcsolatos rendezvények szervezéséhez, gyógyszerek, - valamint a vándoroltatáshoz, a méhcsaládok szinten tartásához szükséges eszközök, korszerű gépek beszerzésére lehet pályázni. A támogatásból tartják fenn azt a minden megyére kiterjedő szaktanácsadói hálózatot is, amely a pályázatok megismertetésében, elkészítésében is segíti a méhészeket.
Az országban 15-ezer család él méhészetből, s évente – az időjárástól, az évjárattól függően - 20-22 ezer tonna mézet termel.
Ezrek megélhetése
Mivel az egy főre jutó mézfogyasztás Magyarországon alig éri el a 40 dekagrammot, - fele az Európai Unióénak, - a megtermett mézmennyiség 80 százaléka hordókban exportra kerül. Ahhoz, hogy az ágazat nagyobb haszonnal tudjon termelni újabb piacokra,
arra lenne szükség, hogy a vásárlók ne az árat, hanem a termék minőségét, eredetének követhetőségét vegyék figyelembe. Bár a magyar méz - főként az akácméz - egyedülállóan jó minőségű és kedvező élettani hatású, - a külföldi piacokat a nagy méztermelő országok - jelenleg Argentína és Mexikó - termékei árasztják el.


 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.