A méheket is permetezték (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. április 24.
MÉRGEZÉS Kilógó szipókával hevertek a kaptárak előtt
Pár napos lehűlés is enyhíthetné a mérgezést szenvedett méhészetek termeléskiesését.

A toxikológiai vizsgálatok eredményére még akár heteket is várni kell, de az elsődleges jelek alapján minden érintett mérgezésről beszél. A méhek egészségesek voltak.
A kárfelmérés során a két, Somogytúr határába települt méhészet 687 méhcsaládjánál átlag huszonöt százalékos elhullást regisztráltak. Minden családot érintett, volt olyan kap1 tár, melyben szinte az egész család elpusztult
- Akácvirágzás végére várható, hogy a családok egyedszámban elérjék azt az erősséget, mellyel a mérgezés előtt rendelkeztek. Ez várhatóan harmincszázalékos termeléskiesést jelent - mondta Molnár Jenő, akinek négyszáz család ménét sújtotta az eset.- Ha lehűlne az idő és 5-8 napot csúszna a virágzás, akkor kisebb veszteséggel számolhatnánk.
Szerencsére nem sűrű a mostanihoz hasonló nagyarányú mérgezés. - A legtöbb hiba fegyelmezetlenségből történik - mondta Kada Lajos, az országos méhészeti egyesület balatonlellei szervezetének elnöke, a térség méhegészségügyi felelője. Szerinte a szigorodó rendelkezések ellenére is viszonylag könnyen lehet komoly hatóanyag-tartalmú vegyszerekhez jutni, éppen ezért túlságosan szabad még mindig a vegyszer
használat. Az elhullott méneken egyértelműen a mérgezés tünete mutatkozott, „kilógó szipókával" hevertek a kaptárak előtt - mondta a méhegészségügyi felelős.
A Siófokról érkező ügyeletes állatorvossal és hatósági tanúkkal a potenciális mérgezhető helyekről mintákat vettek. 7-8 kilométeres körzetben - ahová még elrepülhet nektárért a méh - találtak gyümölcsöst virágzó aljnövényzettel és virágba borult repcét is, mélyekben friss, a helyszínre érkezéskor permetezésre utaló nyomok voltak. A területekről és az elhullott méhekből vett mintákat az Állategészségügyi Intézetbe szállították, ahol jelenleg is tart a vizsgálat.
Annyit már megtudtak, hogy a méhek egészségesek, minden betegségtől mentesek voltak.
A figyelem központjába került területek tulajdonosai sem zárkóztak el a tárgyalások, elől, együttműködnek a méhészekkel. Valamennyien a vizsgálat eredményét várják.
Amennyiben egyértelműen bizonyítást nyer, hogy mely területen szenvedtek mérgezést a méhek, a: méhészek á terület tulajdonosával szemben élhetnek kártérítési igénnyel.  
Évek óta megszűnt a vegyszerezés bejelentési kötelessége, mivel a növényvédelemmel kapcsolatos törvények, előírások olyanok, hogy azok betartása esetén nem fordulhat elő hasonló eset.
Molnár Jenő szerint annyiban jelentett a régi bejelentési kötelezettség előnyt: ha baj volt, akkor tudták, hogy merre induljanak, kit keressenek. Most viszont ilyen esetekben szinte nyomozniuk kell, ami nem mindig jár sikerrel.   Márton László

Irtanak a gazdák     
MINDEN ÉVBEN AKAD enyhébb mérgezés. Ha már nem virágzó kultúrát kezelnek vegyszerrel, de az aljnövényzet-   ben nyílik valamely mezei virág, az arról hordó méhek nagy eséllyel elpusztulnak. Az ilyen esetek szinte felderíthetetlenek. Az idén különösen sok vegyszerezésre számíthatnak a méhészek. Az enyhe télnek köszönhetően igen magas egyedszámban teleltek át a kártevők, melyek ellen a gazdáknak védekezni kell.
Törekiben is hullottak
SIÓFOKON a Töreki városrészben három héttel ezelőtt észleltek a méhészek jelentős méhpusztulást. Akkor egy hét alatt a kijáró méhek fele, mintegy 15 ezer egyed hullott el, mostanra azonban megállt a méhek pusztulása. Valószínűleg a repcét és a gyümölcsösöket permetezhették olyan erős hatású szerrel, ami
az elhullást okozta – mondta Szarka József méhész, és hozzátette, hogy a permetszer hatása már bizonyára gyengébb lett.

 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.