Hungarikum az akácméz (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 15.
Székesfehérvár, Mezőfalva, Németkér (zsm) - A kábító illatú akácosok is előbb borultak virágba, a méhek is  hamarabb  nekiláttak a  nektárgyűjtésnek.  Sok méz  ígérkezik,  de  mi  lesz az ára?

- Az az ellentmondás a jellemző ez esetben is, mint minden más bőségnél - magyarázza Nagy Gyula méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Fejér megyei elnöke. - Sok és jó minőségű akácméz várható, de pont a bőség miatt szokták lefelé srófolni az árakat a felvásárlók. Ráadásul nagy tételben adjuk el, hordósán, egyelőre nem sikerült elérnünk, hogy saját kiszerelésben, mi értékesíthessük, s így ne tudják sem hamisítani, sem keverni - foglalja össze a magyar méhészek örömét-bánatát Nagy Gyula.
A székesfehérvári illetőségű családnak 170 méhcsaládja van, Sárszentmihály a telephelyük, de most éppen a mezőfalvi elnyílptt akácosból szállítják kaptáraikat Bakonycsernyére, ahol későbben bontják szirmaikat a fák.
A növény Amerikából származik, de ott nem mézei, a Kárpát-medence számít a világos színű, halványzöld derengésű, apró szemcsésen cukrosodó akácméz hazájának. Mára Szlovákia és Délvidék is neves, az egykori magyar területeken régen is tartottak méheket. Az akácvirág nektárját május 15-20. körül szokták elkezdeni begyűjteni a csíkos rovarok, idén május 3-ától illatoznak részegítőn a fehér fürtös virágok. Az országban 14-15 ezer méhészet van, Fejér megyében mintegy 300, nekik fele vándorol kaptárjaival. A nagy összefüggő akácosok Mezőfalva, Cece, Vájta, a tolnai csücsökben található Németkéren húzódnak, kicsit később nyílik a Bakony fáinak virága. Az eső jókor érkezett, a fagy szerencsére a megyében az akácot is megkímélte, s a méhek az odakészített vízből is alig isznak, ami szintén jót tesz a minőségnek -összegzi Nagy Gyula.
Egy méhcsaládban 50 ezer kis jószágot számláinak, Kiss Csaba 400-500 családot gondoz. A fehérvári főállású mezőgazdasági, ó'stermejő az OMMÉ-n belül a Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének elnöke. Feleségével ők is Németkéren tartózkodnak, rakodókaptáraikat őrzik. Helyben pergetnek, azt mondják, jó közepes akácméztermés ígérkezik. Tavaly 52 hordó termett nekik, egy 120 literes hordóba 180 kilogramm méz fér bele. A Kárpát-medencei magyar akácméz kiváló minőségű. Zsohár Melinda


 


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.