Demokrácia a méhkasban (Népszabadság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. március 1. - Új lakóhely keresésekor a méhrajok egyszerre több lehetséges helyet képesek megvizsgálni és összehasonlítani, majd a csoport együtt választ a bejövő információk alapján. Az eljárás hasonló a gerincesek agyában zajló döntési folyamatokhoz - állítja az ohiói egyetem kutatója.

A méhkas életében rendkívül fontos szerep jut a méhkirálynőnek, viszont tavasszal, amikor az egészséges kolóniák fele új lakóhely keresésére indul, a királynőnek szava sem lehet. Az új otthonról ugyanis demokratikus döntés születik a dolgozók körében.
Az amerikai kutató a fészekhely keresésének és végül kiválasztásának folyamatát vizsgálta. A fészket elhagyó méhek először csoportba tömörülnek, majd több száz felderítő méh ideális helyszínek - pl. faodúk - keresésére indul. Mindegyik felderítő mintegy fél órát tölt a lehetséges helyek fontosabb tényezőinek vizsgálatával. A felderítők ezek után visszatérnek a rajhoz, és egy speciális tánc segítségével beszámolnak a lehetséges új lakóhely tulajdonságairól. Ha ilyen módon sikerül meggyőzniük más méheket, akkor azok szintén megvizsgálják a helyszínt. Ha nekik is tetszik, akkor visszarepülnek a rajhoz, és ők is eljárják a potenciális lakóhelyet leíró táncot, ezzel meggyőzve még néhány méhet. Elég méh meggyőzése esetén a raj felkerekedik, és elfoglalja az új otthont.
Ez a fajta meggyőzési-kiválasztási folyamat azt jelenti, hogy a raj egyszerre több lehetséges helyet tud megvizsgálni, értékelni és összehasonlítani, így képesek sok közül a legjobbat kiválasztani. A kevésbé rokonszenves helyek ugyanis fokozatosan kiszóródnak: ha az odacsalogatott méheknek nem tetszik a helyszín, akkor a támogatottsága csökken, majd elenyészik. Ez úgy történik, hogy akárhányszor egy méh visszatér a lehetséges helyszínről, mindig 15-tel kevesebbszer halad át a rajon a kommunikációs tánc során (az indulószám kb. 150). Így, ha nincsenek támogató méhek, akkor előbb-utóbb nullára csökken az adott helyszín reklámozása.
Az amerikai kutatócsoport számítógéppel modellezte a folyamatot, és arra jutottak, hogy a tánc 150-es és alkalmanként 15-tel csökkenő áthaladási száma biztosítja a gyors és pontos döntést. Ráadásul ez a folyamat hasonló a gerincesek agyában zajló döntési folyamathoz: az egyes neuronok aktivitási szintje megfeleltethető a méhek áthaladásának számával: a magas aktiváció segít "meggyőzni" a többi neuront is. Hudecz Andrea


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.