Egyeztetnének a gazdákkal (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 15. - PUSZTULÁS Nyolc éve növényvédelmi törvény védi a méheket
Tamási környékén közel negyven méhcsalád pusztult el az elmúlt napokban.

Nem ritka jelenség ez, ahogy elkezdődik a permetezési szezon. A méhészek szeretnék, ha az eddiginél több figyelmet szentelnének a méhekre a gazdálkodók. A kártérítési perek nem szolgálják az együttműködést, hiszen évekig is elhúzódhatnak, míg a két fél a maga igazát igyekszik bizonygatni. Már nyolc éve törvény szabályozza a méhek védelmét A permetezési szezon elején nem árt ezeket újból átismételni, hogy az idén a szokásosnál kevesebb kártérítésről kelljen méhésznek, termelőnek egymással egyezkednie.
  
A méhészek több odafigyelést kérnek a gazdáktól
VÉDEKEZÉS Kevés esetből lesz kártérítési ügy, ami csak a tulajdonosok jóindulatán múlik
- Három héttel akácvirágzás előtt nagy csapás a méhészekre, ha permetezés miatt elpusztul egyetlen méhcsalád is - mondta Szabó László. A szekszárdi méhész többször is átélt már hasonlót. A méhek jó időben akár 4-5 kilométerre is elrepülnek a kaptártól. A baj akkor van, ha a légifolyosó, melyen közlekednek, permetezés alá kerül. Természetesen a méhészek nem akarnak összetűzésbe kerülni a gazdálkodókkal. - A legtöbb esetben, így a Tamásiban történtekről sem tettünk bejelentést. Mi tiszteletben tartjuk a mezőgazdasági termelők munkáját, a kérésünk csupán annyi, figyeljenek a méheinkre - tette hozzá.
A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatóságának vezetője, dr. Vörös Géza elmondta, nyolc éve van életben a XXXV. növényvédelmi törvény, mely pontosan szabályozza ezt a kérdést is. Fő szempont a hasznos élő szervezetek védelme, így a méheké is. A virágbimbó feslésétől a szirmok lehullásáig méhkímélő technológiát kell alkalmazniuk a termelőknek. A méhkímélő technológia azt jelenti, hogy olyan permetszert, gyomirtót kell használni, melyek a méhekre nem veszélyesek. Ez az információ minden készítmény csomagolásán fel van tüntetve. A méhekre mérsékelten veszélyes szereket pedig csak este lehet kipermetezni. Ez pontosan azt jelenti, hogy a napnyugta előtt egy órával kezdődhet a munka, melyet 23 óráig be kell fejezni. Azért ez az időbeli megkötés, hogy legyen ideje a készítménynek felszívódnia, mire a méhek ismét kirepülnek. A szakember arra is felhívta a figyelmet, ha a méhek a napnyugta idején, a jó időben még nem húzódtak vissza a kaptáraikba, akkor a termelőnek kötelessége tovább várnia a permetezéssel. Ha olyan növényvédelmi gond adódna, amikor a keményebb, méhekre ártalmas készítményeket is használni kell, akkor a gazdálkodónak azt be kell jelenteni a település jegyzőjénél, aki kiértesíti a méhészeket.
Ha a méhelhullás mégis megtörtént, akkor a méhésznek ezt, ha kártérítést szeretne elérni, 3 napon belül be kell jelentenie a jegyzőnél, a növényvédelmi szervnél, valamint az állategészségügyi hatóságnál. A szakemberek mintát vesznek, majd az eredmény után intézkednek. Mauthner I.

SZEKSZÁRDON, február elején folytatódott a Paks környéki méhészek kártérítési ügye. Mint megírtuk, a méhészek 31 millió forint kártérítést követelnek a Sánchegy Kft-től. Másfél éve rövid időn belül 120 millió méh pusztult el egy permetezés után. A bajt a Regent 80 WG nevű vegyszer okozta. Dr. Rodek Margit, a méhészeket képviselő ügyvéd elmondta: elhúzódó perre készülnek. Az alperes cég ügyvédje korábban azt nyilatkozta: elismerik, hogy a vegyszert a kft vette meg, de a permetezést nem ők végezték, így a kárt sem ők okozták. Új fejlemény, hogy a szakértő közben elhunyt, még mielőtt meghallgatták volna.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.