Vadgombaparádé (EU Agrárgazdaság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. december - Erdőinkben, rétjeinken, erdőszéleinken található vadon termő ehető gombáinknak csupán a töredékét hasznosítjuk Magyarországon. Ennek részben oka a gombamérgezéstől való félelem és a nem kellő színtű gombaismeret. Ugyanakkor illegális úton, csomagtartóban óriási mennyiségű vadon termő gomba kerül ki az országból! A tőlünk északabbra fekvő országokban, például Finnországban a vadon termő gomba gyűjtése, földolgozása hozzá tartozik az emberek mindennapi életéhez.
Nagysikerű rendezvénynek volt a helyszíne az Országos Mezőgazdasági Könyvtár, Budapesten. A téma a vadon termő gombák gyűjtése, fölhasználása, a vadon termők termesztésbe vonása volt. Dr. Rimóczi Imre egyetemi tanár humorral fűszerezett, vetített képes előadása a vadon termő gombákról osztatlan sikert aratott. Dr. Győrfi Júlia egyetemi docens a vadon termő gombák termesztésbe vonásáról tartott érdekes előadást. A termesztett csiperkegomba mennyiségét tekintve az Európai Unión belül Lengyelország tört az élre, megelőzve Hollandiát. A laskagomba termesztésbe vonásában, új fajták kinemesítésében magyar kutatók elévülhetetlen érdemeket szereztek. A docens asszony beszélt a mikorrhiza kapcsolatot teremtő gombákról is. Ez ideig nem sikerült laboratóriumi körülmények között termőtest képzésre bírni éppen a legértékesebb vargányaféléket. Dr. Sáray Tamás egyetemi tanár a gombatartósításról tartott igen hasznos ismereteket közlő előadást. Bemutatkozott Ulrich József' szarvasgomba termelő is, aki beszámolt e téren elért sikereiről.
A rendezvényen rövid ismetetőt tartott a vecsési Vagoemt Kft ügyvezetője, Szakács József, aki elmondta, hogy milyen rendszer szerint gyűjtik a gombát és hogyan dolgozzák föl. A rendezvény ideje alatt ízléses csomagolásban a vecsési cég gombaszárítmányait árusították. A Magyar Természettudományi Múzeum liofilizált vadon termő gombáit is bemutathattuk.
A témával kapcsolatos könyvvásár színesítette a rendezvényt. (Következő lapszámainkban cikk formájában is közöljük egy-egy előadás anyagát.) TE

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.