2010. július 7. - Többször is örülhetünk neki. Amikor vadászzsákmányként
rálelünk az erdőben, aztán főzés után a tányérunkban. Sajnos a gomba
veszélyeket is rejt mindazoknak, akik nem ismerik. Kezdő gombászoknak kitűnő segítség, ha szétnéznek a piacon, s megpróbálják rögzíteni magukban a kínált fajtákat. Ha élőben látják, milyen is a rókagomba, vagy a vargánya - s nem csak a zsebkönyvek rajzaiból, leírásaiból gyűjtött ismeretanyaggal indulnak az erdőbe -, úgy túl nagyot nem tévedhetnek. Ha célirányosan ezeket kutatják az avarban, úgy nem fordulhat elő, hogy teleszedik kosarukat szemétbe való terméssel.
- A cepét, vagyis a vargányát is érdemes megnézetni a szakértővel - jegyzi meg Oláh Csaba, aki Pétervásáráról hordja be az erdei gombát az egri piacra. - Mert például a disznócepe küllemre hasonlít az ízletes vargányára. Árulkodó jel, hogy megkékül, megfeketedik a húsa, ha megtörjük. Ha ilyent találunk az erdőben, azt nem szabad hazavinni.
A fiatalember azt is elárulta, hogy fizetés kiegészítésként szedi és árusítja a gombát.
Egy szerencsésebb napon 10 ezer forint bevételre tesz szert. Családos ember, gyerekei vannak, a nyári szabadság gombászással telik.
Gáspár Pálné Mikófalváról hordja be a rókagombát, amit sokan „csirke"-ként ismernek - Előfordul, hogy egy egész napos bóklászás után se jön össze ennyi - mutatja az asztalon lévő kupacot, ami szemre úgy egy ki-lónyi lehet. - Ez a fajta a cseres, tölgyes, bükkös erdőkben terem. Mi Balaton felé szoktuk gyűjteni. Az igazi gombászok féltett titokként őrzik a vadászhelyüket. Véletlenül sem árulják el másnak, hol terem olyan mennyiségben a „csirke", hogy csaknem kaszálni lehet.
A szegfűgomba réten, mezőn szedhető. Parányi a kalapja, alig nagyobb mint az ujjunkon a köröm. Képzelhető, mennyit kell járkálni, hajlongani, míg összejön belőle egy adagra való. A piacon maroknyi kupacokban árulja egy néni, 200 forintért. Ennyiből egy személynek elegendő leves főzhető.
Akad a kínálatában szárítani való fűszergomba is. Fekete csúnyaság, le sem hajolnának érte sokan, pedig állítólag mennyei ízesítő készíthető belőle télire.
Az egri piacon dolgozó gombaszakértő ingyenesen vizsgálja át a termést, amikor megérkeznek az árusok, illetve, ha a kirándulók biztonsággal szeretnék fazekukba rakni az erdőn-mezőn gyűjtött zsákmányt.
A férfi nevét nem szeretné viszontlátni, de készségesen közli: előfordult már, hogy hetvenkilencen jelentkeztek egyetlen nap alatt, vizsgálatra várva. A hét első munkanapján mindig több az árus, most hétfőn 15-en váltottak helyjegyet 800 forintért.
A szakember bosszankodva említi: nincs hivatalos lista az árusítható gombafajtákról, így nemegyszer meggyűlt már a baja azokkal az árusokkal, akik váltig bizonygatták a véleményétől eltérő igazukat: „pedig ez nem is mérgező!" Az is érthetetlen a gombaszakértő számára, hogy miért nem lehet betartatni a törvényt. Eszerint egy ember 2 kilogramm gombát szedhet fel egy alkalommal. De az árusok közül többen „kereskedelmi mennyiséggel" érkeznek. Persze, elképzelhető, hogy nagy a családjuk, és mindenki gombát szedett. A szakértő szerint sokan túlzásokba esnek, leszedik a bébi és az öreg gombát is, kirabolják a természetet. Nem marad spóra az erdőben. Hogyan szaporodik majd a növény? Persze az erdészeknek épp elég a fára vigyázni, nem kérhető rajtuk számon még a gomba felügyelete is!
- Azt sem értem - jegyzi meg epésen a gombaszakértő -, hogyan lehet például királyvargányát árusítani a piacon, amikor az védett. Négyessy Zita
Kivédhető a mérgezés
A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel
Házalótól nem szabad gombát venni.
A piacon csak engedéllyel rendelkező árustól, engedélyezett tételből vásároljon vadon termő gombát!
Csak a friss, egészséges termőtestek alkalmasak fogyasztásra.
Ne fogyasszon nyers gombát!
A kész gombaételt hűtőszekrényben se tárolja egy napnál tovább!
A friss termés két-három napig tárolható hűtőben.
Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz!
Az aranyárban kínált szarvasgomba
A BLIKKBEN nem csak pörköltnek, levesnek, sütni és rántani való gombákat találunk. Szilvásváradon és Felsőtárkányban az ízesítőként használt, csaknem aranyáron kínált szarvasgombát is találnak az erre betanított kutyák. Gál Gábor vendéglős, számos különleges recept ismerője elmondta, hogy bár a szarvasgomba-vadászat időszaka az október, már ilyenkor is található a nyári szarvasgomba. Igaz, ez ízében, zamatában meg sem közelíti az őszit.
Milyen erdei gomba kapható az egri piacon?
Fajta mennyiség ár (forint)
Szegfűgomba 1 maréknyi 200
Vargánya 1 kg 1500-2000
Rókagomba 1 kg 1000-1500
Fűszergomba 1 maréknyi 300
FORRÁS: HÍRLAP-GVŰJTÉS