A keserű gombát tepsiben juhtúróval sütik az ínyencek (Komárom-Esztergom Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. szeptember 14.  - MEGYEI INFORMÁCIÓ - A hónap gombája a keserű gomba Liszt András szakértő szerint. Ismeretlen gombát azonban ne szedjünk le! A sok eső után sokan indulnak el gombászni Komárom-Esztergom megye erdeibe, ám nem mindenki tudja, mit szabad leszedni és mi az, ami életveszélyes.
Liszt András gombaszakértőtől megtudtuk, hogy a hónap jellegzetessége a keserűgomba. Neve ellenére finom. Nagy termetű, fehér, tölcsér alakú, feltűnően merev húsú. Bőven folyó, csípős ízű tejnedve van. Lemezei igen sűrűn állnak. Kalapja 6-20 cm közötti, sima, csupasz, bőre nem húzható le. Lemezeinek színe fehér, legfeljebb halványan sárgásfehér. Könnyen sérülnek, ilyenkor bőven buggyán elő belőlük tejnedv. A megszáradt gombán a lemezek hullámosán meggörbülnek és összehajlanak, spóraporuk is fehér. Tönkjük szintén, ami rövid, zömök, tömör, olykor lefelé kissé vékonyodó, általában 3-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Szaga és íze igen csípős, szárítva kissé kesernyés.
Termőhelye főleg lomberdőkben, tölgyesekben, bükkösökben van a sűrű, mély fekvésű, nyirkosabb részeken, többnyire fák közelében. Megyénkben a Gerecsében és a Vértesben is gyakori.
Tepsiben sóval, juhtúróval vagy szalonnával egészben megsütve a legjobb elkészíteni.
Liszt András azonban felhívja a figyelmet arra, csak olyan gombát szedjünk le, amelyet ismerünk, vagy mindenképpen mutassuk meg egy gombaszakértőnek.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.