Még várat magára az idei gombaszezon (Heves Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. 06. 08. - SZÁRAZSÁG - A kedvezőtlen időjárás miatt szegényes a kínálat, egyelőre több a termesztett csemege

Heves megye vidékén rengeteg ehető gomba megterem - a csiperkétől kezdve a vargányán át -, viszont idén még nem esett elég csapadék ahhoz, hogy megtelhessenek a boltok polcai e különleges csemegével.
A legtöbb gomba megjelenési ideje kora tavasz és késő ősz közötti időpontban van, amely nagyban függ a környezeti tényezőktől, mint a  megfelelő talajnedvesség, meleg és esős időjárás, úgy tűnik, megyénk adottságai idén egyelőre még nem bizonyulnak kedvezőnek. A tavalyi száraz év után még várni kell, hogy igazán beinduljon az idei szezon. Az egri piacon az árusok is kénytelenek most még a Nyírségből beszerezni a vargányát, hiszen a Bükkben és a Mátrában csak elvétve található eme ízletes csemege. A tapasztalatok szerint kora tavasszal kellett volna megjelennie az ízletes kucsma-gombának, mezei szegfűgombának, majd ezek után indulna növekedésnek a májusi pereszke és az erdőszéli csiperke, de az idei esztendőben ezek is csak „mutatóban” voltak megtalálhatók az erdeinkben. A szakemberek szerint a szezont még egy csapadékban gazdag júniusi hónap helyrehozhatja. Ha kedvező lesz az időjárás, megjelennek a nyári gombák, mint a vargánya, a sárga rókagomba, a nagy őzlábgomba, valamint a galambgombafélék.
A gombák az állatok és a növények mellett az élővilág harmadik legnépesebb „országát" alkotják. Egyes alapvető tulajdonságaikban a növényekre, másokban pedig az állatokra hasonlítanak, de összességükben sajátos, egyedi szerveződésű élőlények. Becslések szerint a Földön jelenleg 1,5 millió gombafaj lehet. A tudományosan is leírt fajok száma hetvenezer, ebből megközelítőleg harmincezer az úgynevezett nagygomba.
Felhasználásával gazdagíthatjuk étrendünket. Fontos viszont, hogy ezekéi az ételeket csak frissen szabad fogyasztani. Aki kicsit is bizonytalan magában a gombák megkülönböztetését illetően, az semmiképpen ne egyen belőle addig, amíg szakemberrel át nem nézette.
A legsúlyosabb, nagyobbrészt halálos kimenetelű mérgezéseket még mindig a gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is veszélyes lehet. A szakemberek is azt mondják, hogy legalább ezt a gombafajt biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki gombászásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora van.
A gombagyűjtés íratlan szabályai közé tartozik a következő is: ha lehetséges, késsel vagy ollóval vágjuk el a szárat, mert szakítással, csavarással sokszor széttépjük a telepeket, így jövőre már hiába keresünk ott gombát. Viszont vannak írott  szabályok is, mint például a 2009-es erdőtörvény, amely mint erdei haszonélvezeti terméket említi a gombákat. Szomszéd Eszter

Régi táplálékunk: fehérjék, vitaminok, sőt antibiotikum forrása
A GOMBA az emberiség régi tápláléka. A gombában vannak fehérjék, növényi zsírok, ásványi anyagok: foszfor, vas. A gombák főleg D-vitaminban gazdagok, de ezen kívül tartalmaznak A-, B1-, B2-vitammokat. Fehérjetartalmuknál fogva húspótlók is. A legtöbb fehérjét a mezei szegfűgomba tartalmazza, utána következik az ízletes vargánya, majd a csiperke és a rókagomba. A gombákban gyógyhatású anyagok is találhatók. A csiperkében penicillin és sztreptomicin is van. Bármely ehető gomba is okozhat bélrendszeri panaszokat, mert kitintartalma miatt nehezen emészthető. Javasolt, hogy az elkészítésnél minél apróbbra vágjuk fel.





© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.