2012. 06. 08. - SZÁRAZSÁG - A kedvezőtlen időjárás miatt szegényes a kínálat, egyelőre több a termesztett csemege
Heves megye vidékén rengeteg ehető gomba megterem - a csiperkétől kezdve
a vargányán át -, viszont idén még nem esett elég csapadék ahhoz, hogy
megtelhessenek a boltok polcai e különleges csemegével.
A legtöbb gomba megjelenési ideje kora tavasz és késő ősz közötti
időpontban van, amely nagyban függ a környezeti tényezőktől, mint a
megfelelő talajnedvesség, meleg és esős időjárás, úgy tűnik, megyénk
adottságai idén egyelőre még nem bizonyulnak kedvezőnek. A tavalyi
száraz év után még várni kell, hogy igazán beinduljon az idei szezon. Az
egri piacon az árusok is kénytelenek most még a Nyírségből beszerezni a
vargányát, hiszen a Bükkben és a Mátrában csak elvétve található eme
ízletes csemege. A tapasztalatok szerint kora tavasszal kellett volna
megjelennie az ízletes kucsma-gombának, mezei szegfűgombának, majd ezek
után indulna növekedésnek a májusi pereszke és az erdőszéli csiperke, de
az idei esztendőben ezek is csak „mutatóban” voltak megtalálhatók az
erdeinkben. A szakemberek szerint a szezont még egy csapadékban gazdag
júniusi hónap helyrehozhatja. Ha kedvező lesz az időjárás, megjelennek a
nyári gombák, mint a vargánya, a sárga rókagomba, a nagy őzlábgomba,
valamint a galambgombafélék.
A gombák az állatok és a növények mellett az élővilág harmadik
legnépesebb „országát" alkotják. Egyes alapvető tulajdonságaikban a
növényekre, másokban pedig az állatokra hasonlítanak, de összességükben
sajátos, egyedi szerveződésű élőlények. Becslések szerint a Földön
jelenleg 1,5 millió gombafaj lehet. A tudományosan is leírt fajok száma
hetvenezer, ebből megközelítőleg harmincezer az úgynevezett nagygomba.
Felhasználásával gazdagíthatjuk étrendünket. Fontos viszont, hogy ezekéi
az ételeket csak frissen szabad fogyasztani. Aki kicsit is bizonytalan
magában a gombák megkülönböztetését illetően, az semmiképpen ne egyen
belőle addig, amíg szakemberrel át nem nézette.
A legsúlyosabb, nagyobbrészt halálos kimenetelű mérgezéseket még mindig a
gyilkos galóca okozza, amelyből már a kosárba került töredék is
veszélyes lehet. A szakemberek is azt mondják, hogy legalább ezt a
gombafajt biztonsággal fel kellene tudnia ismerni mindenkinek, aki
gombászásra adja a fejét. A gyilkos galóca kalapja fehér, barna vagy
zöldes színű, lemeze fehér, gallérja és bocskora van.
A gombagyűjtés íratlan szabályai közé tartozik a következő is: ha
lehetséges, késsel vagy ollóval vágjuk el a szárat, mert szakítással,
csavarással sokszor széttépjük a telepeket, így jövőre már hiába
keresünk ott gombát. Viszont vannak írott szabályok is, mint például a
2009-es erdőtörvény, amely mint erdei haszonélvezeti terméket említi a
gombákat. Szomszéd Eszter
Régi táplálékunk: fehérjék, vitaminok, sőt antibiotikum forrása
A GOMBA az emberiség régi tápláléka. A gombában vannak fehérjék, növényi
zsírok, ásványi anyagok: foszfor, vas. A gombák főleg D-vitaminban
gazdagok, de ezen kívül tartalmaznak A-, B1-, B2-vitammokat.
Fehérjetartalmuknál fogva húspótlók is. A legtöbb fehérjét a mezei
szegfűgomba tartalmazza, utána következik az ízletes vargánya, majd a
csiperke és a rókagomba. A gombákban gyógyhatású anyagok is találhatók. A
csiperkében penicillin és sztreptomicin is van. Bármely ehető gomba is
okozhat bélrendszeri panaszokat, mert kitintartalma miatt nehezen
emészthető. Javasolt, hogy az elkészítésnél minél apróbbra vágjuk fel.