Évi egy mázsa szarvasgombát szüretel (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. október 14. - Egy mázsa fekete szarvasgombát szüretel évente négyhektáros földjéről egy brit gazda, és még csak különlegesen képzett kutyák vagy disznók szimatjára sincs szüksége. A legeredményesebb brit szarvasgombavadász nem fedte fel nevét a Country Life című brit magazinban, nehogy össze-vissza túrják birtokát. Csak annyit engedett közölni a lapnak, hogy Wiltshire-ben van földje. Magától kezdett teremni rajta a méregdrága szarvasgomba, aminek kilójáért 150 fontot (több mint 50 ezer forintot) adnak az éttermek. A gazda legalább száz vendéglőnek szállít.
A gombaüzletet annak köszönheti, hogy 1990-ben fákat kezdett telepíteni tűzifának, azok pedig feltehetően fertőzöttek voltak szarvasgomba spórákkal, a gazda akaratlanul honosította meg a fekete gyémántnak becézett növényt.
"Akkoriban azt se tudtam, mi az a szarvasgomba, de 15 évvel később egy borz kikapart párat a földből" - idézte a férfit az újság. A világ szarvasgombatermése az utóbbi évszázadban nagyon visszaesett. Míg 1900 táján 1000-2000 tonna között volt, jelenleg 150 tonnányi. A fekete fajtánál is drágább a fehér szarvasgomba, annak kilójáért 1 millió forintot is megadnak. Brit földön nem él meg, fő termőhelye a horvátországi Isztria és az olaszországi Alba.© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.