Kiválasztották a földalatti gombák gyűjtését oktató szervezeteket (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2012. november 21. - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elvégezte a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzés tartására jelentkezett szervezetek akkreditációját – közölte az Erdészeti Igazgatóság. 2012. november 30-tól négy szervezet tarthat majd képzést a trifla gyűjtőknek.
A földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012 (III.19.) VM rendelet előírása alapján 2013-tól földalatti gombát csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte. Ennek biztosítása érdekében a NÉBIH a képzés lebonyolításra felhívást tett közzé, melynek célja a képzés lebonyolítására alkalmas szervezetek körének felmérése és akkreditációja volt.
A felhívásra négy szervezet jelentkezett. Az általuk benyújtott dokumentációk a tartalmi, és a formai követelményeknek egyaránt eleget tettek, így mind a négy szervezetet akkreditálta a hatóság.
A jövőben földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést az alábbi szervezetek tarthatnak majd:
Első Magyar Szarvasgombász Egyesület
Magyar Szarvasgombász Szövetség
Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete
VAGOEMT Kft
Az első képzéseket legkésőbb 2012. november 30-ig meghirdetik, a vizsgák pedig 2012. december 31-ig kerülnek lebonyolításra. A képzésekkel kapcsolatos részletes információk az akkreditált szervezeteknél érhetők el.
A képzésesen résztvevő és a vizsgát eredményesen teljesítők részére a NÉBIH – a 24/2012 (III.19.) VM rendelet által előírt – gyűjtési naplót biztosít.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.