London, 2015. március 11. - Először sikerült termeszteni szarvasgombát brit földön - jelentette be egy növénybiológus.
Paul Thomas hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez húsz területen a szigetországban. A szakember Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten.
A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul. Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele.
A szigetországban vadon termő szarvasgombák jelenlegi kilogrammonkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), így a szakember azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései. A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. Termesztésükhöz steril környezetre van szükség.
A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. "Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik" - mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. "Olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni" - tette hozzá.
A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint termesztett gombák nem jelentenek majd fenyegetést az üzletükre.
"A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A +termesztés+ kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált" - idézte Frostot a BBC News.
A Nagy-Britanniában fogyasztott szarvasgombák döntő többségét külföldről importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. A szarvasgomba egyedülálló "földes" ízének és az ételeknek kölcsönzött jellegzetes illatnak köszönheti népszerűségét.