Lehet-e szarvasgombával csajozni? (Blikk)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. január 30.
Az Édenkert.hu utánajárt a varázslatos legendákkal átszőtt ajzószernek. Szarvashiba lenne kihagyni a szarvasgombát az életünkből, mert megtudhatod, a malacok és tudósok miért kutatják vállvetve a „fekete aranyat”.

Szegény gombák állandóan zavarba hozzák a kertészeket, mivel a nagy alapossággal megalkotott definíciók szerint ők semmiképp sem növények. Állatoknak se nagyon tekinthetjük őket, hiszen csak egyetlen tulajdonságban hasonlítanak – és csak bizonyos – állatokra, ez pedig a testüket részben felépítő kitin jelenléte, amely viszont a zöld növényekre nem jellemző.
Mivel a kertész okos jószág és szereti a finom dolgokat, addig nyúzta a témát, míg végül a gomba kertészeti termékké vált. Az értékét jól mutatja, hogy nemrég árverezték el a valaha fellelt legnagyobb szarvasgombát, 330 ezer dollárt (58 millió forint) adtak érte, és közel másfél kilót nyomott.
Mik azok a szarvasgombák?
Valószínűleg a legtöbben annyit tudnak róluk, hogy a föld alatt élnek, csúnyák és finomak. És ez igaz is, csak hogy ne csalódjunk.
A rendkívül illatos gombák a föld alatt fejlődnek, jelenlétükre csak a megrepedezett talaj vagy a vaddisznók kutakodásának jelei utalnak. A tudósok szerint ez az életmód az erdőtüzekhez való alkalmazkodás eredménye, egyfajta életstratégia része.
A szarvasgomba olyannyira nem bízza a véletlenre, hogy még társat is választott magának. Mégpedig lombhullató fatársat, leggyakrabban tölgyet, bükköt, fűzet vagy mogyorót. A fa és a gomba szimbiózisának eredménye a bomló szerves anyagokkal körülvett gyökéren kövérré hizlalt gombagolyó.
Melyik fajtát engedhetem meg magamnak?
A szarvasgombát nem véletlenül hívják az olaj mellett „fekete aranynak”: igen sokba kerül. A jó hír, hogy sokféle létezik belőle, és némelyik a megfizethető kategóriába esik.
Európában a francia vagy téli szarvasgomba a leggyakoribb faj, melynek barna, recés felülete mögött márványos, fekete-fehér, kemény gombahús tűnik elő. Legnagyobb mennyiségben Franciaországban termesztik. Kilóját „már” 30 ezer forint körül megkapjuk, ami még mindig elmegy az isztriai (fekete) szarvasgombáéhoz képest. Ez utóbbiért ugyanis sokkal mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk.
Idehaza a szerencsésebb kirándulók találkozhatnak a nyári szarvasgombával, amely májustól decemberig lelhető fel a magyar erdőkben. Ebben az időszakban a nagyobb piacokon meg is vásárolható. Mivel inkább fűszerként használjuk, 10-20 gramm is bőven elég belőle.
Szexuális ajzószernek is jó?
A legenda szerint a szarvasok ezt a gombát eszik párzás előtt, hogy fickósabbak legyenek, erről is kapta nevét a szarvasgomba. Aki valaha is kóstolta ezt a különleges gombát, legyen az fiú, vagy lány, gyakran felfokozott szexuális vágyról, majd hatásos levezetésről számolt be. A kutatók pedig egyre csak keresték a választ, s a hatásra az eddigi legmeggyőzőbb bizonyíték egy androszteron nevű vegyület volt, amely egyben férfi nemi hormon is egyben.
Az elfogyasztott gombából felszabaduló androszteron a pórusokon át távozik, amely állítólag megfékezhetetlenül vonzza a nőket. Ez az hormon nagyon hasonlít a kandisznók által termelt feromonhoz, ezért lehet malacokkal szarvasgombát kerestetni. A sertések helyett ma már inkább jól képzett kutyákat használnak, mert hiába hatékonyabb a disznó, ha megeszi a nehezen fellelt kincset.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.