Hozzávalók: 1 kg megmosott, szárától megszabadított áfonya, 250 g cukor, 250 ml tiszta szesz, 125 ml 40 fokos rum, 50 ml brandy (konyak, 1 rúd vanília
Egy öblös üvegbe rétegezzük a cukrot az áfonyával, kitesszük a napra amíg a cukor teljesen elolvad, ez 2-3 napot vesz igénybe, közben naponta meglötyköljük az üveget, így könnyebben oldódik a cukor. Az erjedés megindulása előtt ráöntjük a tiszta szeszt, a rumot, a konyakot és a rúd vaníliát ketté hasítva. 4-5 hónap érlelés után az igazi, de évekig eltartható (lenne, ha el nem fogyna).
Régen, ha valakinek gyomorpanasza volt, áfonyalikőrrel kezelték. Ma is jobb, mint bármely hasmenés elleni szer
2009. szeptember 18. - A legfinomabb a Hargitán szedett áfonyából, de ahhoz nem mindig jutok hozzá, így megteszi a kertben termett is.