Áfonya likőr (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. szeptember 18. - A legfinomabb a Hargitán szedett áfonyából, de ahhoz nem mindig jutok hozzá, így megteszi a kertben termett is.

Hozzávalók: 1 kg megmosott, szárától megszabadított áfonya, 250 g cukor, 250 ml tiszta szesz, 125 ml 40 fokos rum, 50 ml brandy (konyak, 1 rúd vanília
Egy öblös üvegbe rétegezzük a cukrot az áfonyával, kitesszük a napra amíg a cukor teljesen elolvad, ez 2-3 napot vesz igénybe, közben naponta meglötyköljük az üveget, így könnyebben oldódik a cukor. Az erjedés megindulása előtt ráöntjük a tiszta szeszt, a rumot, a konyakot és a rúd vaníliát ketté hasítva. 4-5 hónap érlelés után az igazi, de évekig eltartható (lenne, ha el nem fogyna).
Régen, ha valakinek gyomorpanasza volt, áfonyalikőrrel kezelték. Ma is jobb, mint bármely hasmenés elleni szer


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.