2011. március. 24. - Medvehagyma-napra hívják az érdeklődőket szombaton
az egerszegi Izsák ÁMK-ba. Az ismertető és gyűjtő túra 14 órakor indul a
Mária-forráshoz. A sási- vagy poszhagyma néven is emlegetett évelő növény főleg a Dunántúlon fordul elő. Az árnyékot, a laza, nedves erdei talajt kedveli, különösen a bükkös, gyertyános, tölgyes területeken. Kivágott erdők helyén is megered, de ott alacsonyabbak az élénkzöld színű, hosszúkás, keskeny és ívesen visszahajló levelek. Jellegzetes fokhagymaillata már messziről elárulja élőhelyét. Virágzása áprilistól kezdődik, de még ez előtt kell gyűjteni leveléből. A fokhagymához hasonlóan kiváló szer, de hatása erősebb nála, mert allicin-tartalma magasabb. Számos betegségre alkalmazható, C-vitaminban gazdag, így erősíti a szervezet ellenálló képességét. Mivel a magyar konyha hagyma nélkül nem képzelhető el, változatos módon illeszthetjük étrendünkbe is. Fagyasztva, szárítva tároljuk. A medvehagyma felhasználási lehetőségeiről a túra után körülbelül 17 órától Éder Katalin dietetikus tart előadást. Arany Gábor