Uniós eredetvédelmet kapott az Alföldi kamillavirágzat (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. február 27. -  Brüsszel/Budapest - Felvették a védett eredetű európai uniós termékek listájára az Alföldi kamillavirágzatot - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn Brüsszel. A kamillatea alapanyagaként használt szárított növény a gyógyszerkönyvekben is szerepel.
A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt védett termékek szűk uniós listáján a huszonhét EU-tagországból összesen mintegy ezer termék szerepel, köztük számos magyar, mint a téliszalámi, a csabai és gyulai kolbász, a szürkemarhahús, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack és a szegedi paprika.

Alföldi kamillavirágzatból tavaly 500-600 ezer kilót gyűjtöttek be
A múlt évben, a becslések szerint mintegy 500-600 ezer kilogramm Alföldi kamillavirágzatot gyűjtöttek be - válaszolta Czirbus Zoltán, a Herbária vezérigazgatója hétfőn az MTI kérdésére azt követően, hogy azt felvették a védett eredetű európai uniós termékek listájára.
     Az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben jelentette be, hogy védett eredetű európai uniós termék lett az Alföldi kamillavirágzat is.
    Czirbus Zoltán szerint az, hogy a védett eredetű európai uniós termékek lett az Alföldi kamillavirágzat, megkülönbözteti majd a számos teaféle közül eligazodást nyújtva a fogyasztóknak.
    Az Alföldi kamillavirágzat az Alföld bizonyos területein vadon terem és kézzel gyűjtik be. Czirbus Zoltán hangsúlyozta, hogy nem szabad összetéveszteni a termesztett kamillavirággal, az nem tartozik az eredetvédett körbe.
    Az Alföldi kamillavirágzat évről-évre változó mennyiségben terem, mert nem biztos, hogy minden évben „feljön” a talajból.
    A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.