Az OEE SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Az Országos Erdészeti Egyesület sajtóközleménye a
VIII. ERDŐK HETE rendezvénysorozatának megnyitása alkalmából
2004. szeptember 16. (csütörtök,) 10 óra
Pilis, Vasvári Pál u. 35. (ERDŐSZÖV Rt. )
Az erdő közérdek! KÖZÉPPONTBAN A MAGÁNTULAJDONÚ ERDŐK
Az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya kezdeményezésére, immár nyolcadik alkalommal szervezzük meg az ERDŐK HETE országos rendezvénysorozatot. A programokat országszerte a szakosztály tagjai és az erdőgazdálkodók szervezik. Az erdészek gondolkodásához, mentalitásához híven nem a hírverésre helyezik a hangsúlyt, hanem az Egyesület programja szerint a szellemi értékteremtésre.
Az erdészek közel harminc erdészeti erdei iskolát működtetnek már országszerte, melyek abban is különböznek a többi erdei iskolától, hogy teljes szolgáltatást (szállást, étkezést, programokat) nyújtanak, valamint az erdészek pedagógusokkal karöltve, egész évben fogadják az iskolás csoportokat, - nem csak egy hétre, hanem igény szerint -, hiszen az erdőt megszeretni és megismerni egy-két napos programok keretében is el lehet.
Ez évben ünnepli a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) magalakulásának 10 éves évfordulóját. A szervezésben az Országos Erdészeti Egyesület is részt vesz. Adódott a lehetőség, hogy ezen ünnepi esemény keretében nyissuk meg a VIII. ERDŐK HETE rendezvénysorozatot.
A magán erdőtulajdonosok és gazdálkodók az ország erdeinek közel ötven százalékát birtokolják, mely arány folyamatosan nő az erdőtelepítések következtében. Az erdőterületek rendkívül elaprózottak, hasonlóan az EU országokhoz, 1,5 hektár az átlagos területük. A tulajdonosok száma 300 ezer körül van. Feladatuk a fa hasznosítása mellett, az erdők közérdekből történő nevelése. Az erdők a széndioxid megkötésével az üvegházhatás elleni küzdelem egyik fontos színterei. Kiemelt erdészetpolitikai cél az erdőterület növelése, a 26-27 százalékos erdősültségi színt elérése. Magyarországon az elmúlt 65 évben 700 ezer hektár új erdőt telepítettek az erdészek segítségével. Ez a teljesítmény világviszonylatban az első négy legnagyobb erdőtelepítő nemzet közé emelte az országot. Az erdőtelepítés a jó eszköze a vidékfejlesztésnek, az új munkahelyek teremtésének, a vidéki munkaerő megtartásának, a kevésbé képzett (roma) lakosság foglalkoztatásának, a környezetvédelemnek, a természetvédelemnek és kedvezően hat egyéb környezeti tényezőkre is. Az elmúlt időszakban, évente 8-15 ezer hektárral, 16-30 ezer labdarúgópálya nagyságú területtel nőtt hazánk erdőterülete. Ez a teljesítmény döntő többségében a magán tulajdonú földterületeken valósult meg.
Az erdő, a korlátozott erdőgazdálkodás nem a szabad piac területe a gazdálkodásban. 2-4 százalékos hozama nem elegendő a tulajdonos számára a megélhetéshez, ezért kiegészítő tevékenységek végzése is szükséges, például a mezőgazdaság területén. Ez is közrejátszik abban, hogy a magánerdő területek közel felén gond az okszerű erdőgazdálkodás feltételeinek megteremtése. Kitörési lehetőség, a fa, mint a megújuló energiaforrás hasznosítása.
Az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya az erdőgazdálkodók által működtetett erdészeti erdei iskolák szervezésében országos programsorozatot rendeznek, idén elsősorban a magánerdőkben. Az egész ország területén erdei kirándulásokat szerveznek, továbbá versenyeket, művészeti pályázatokat hirdettek meg, határokon innen és túl.
Várunk minden érdeklődőt az erdőbe, az erdészek programjaira!
Budapest, 2004. augusztus 23.

Országos Erdészeti Egyesület


Információ:
Ormos Balázs, az OEE főtitkára (mb: 30/9193-296)
Szabó Lajos szakosztály titkár (mb: 30/9288-008)

<<Vissza


© 2023 Forestpress. All Rights Reserved.