Alterglob hét a Védegyletnél

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2005. február 11-16.

2005 februárjában a Védegylet két fontos és nagyszabású konferenciát szervez a globalizáció témakörében. Szívesen látunk minden érdeklődőt, és kérjünk segítsen a meghívó terjesztésében Magyarországon is Közép-Európában.

Február 11-13.: Közszolgáltatások, Globalizáció és Fenntarthatóság.

Hazánkban a közszolgáltatások piacosításának folyamata a világban tapasztaltnál lényegesen gyorsabban halad: a kórháztörvény előkészítette a kórházak privatizációját, a kistelepülési posták bezárása szabad utat ad a posta privatizációjának, a vidéki mellékvágányok felszámolása a vasút piacosítását készíti elő, a felsőoktatási "reform" pedig egyetemeinket degradálja egyszerű gazdasági vállalkozássá. A Kereskedelmi Világszervezetet alkotó szerződés részeként a GATS egyezménye e káros folyamatokat egy globális, még átláthatatlanabb és antidemokratikusabb keretbe helyezi, és visszafordíthatatlanná teszi őket: bebetonozza a fenntarthatatlanságot. Konferenciánk célja a régió civil társadalmának figyelmének felkeltése és a közös fellépés keretének kimunkálása.

Február 13-16. : Seattle To Brussels Hálózat Konferencia.

Közeleg a Kereskedelmi Világszervezet következő csúcstalálkozója. Mit tehet a civil társadalom az EU üzleti lobbyk által meghatározott kereskedelempolitikájával szemben? A Védegylet szeretné elősegíteni a gazdasági globalizáció kihívásaival szembeni együttműködés erősödését. E céllal csatlakoztunk a S2B Hálózathoz. Konferenciánkkal szeretnénk a KKE-i régió részvételét erősíteni a hálózat munkájában. (honlapja - http://www.s2bnetwork.org)

A két konferencia kitűnően kiegészíti egymást: Az első konferencián képet kaphatunk a közszolgáltatások piacosításának helyzetéről és megismerkedhetünk a nyugat-európai civil szervezetek ez ügyben kifejtett lobbytevékenységével. A második konferencián lehetőségünk nyílik ezt a tudást európai és globális összefüggésbe helyezni, és megismerhetjük a nemzetközileg is aktív civil szervezetek véleményét a globalizáció tágabb témakörében. Itt a közszolgáltatások mellett helyet kapnak a WTO egyéb viselt dolgai is, a tárgyalások helyzete a cancúni "győzelem" után, illetve szó lesz a mezőgazdaság és a WTO viszonyáról. Emellett szeretnénk teret biztosítani ahhoz, hogy stratégiát egyeztessünk a WTO következő, hongkongi csúcstalálkozójával kapcsolatos egységesebb és határozott civil fellepés érdekében.

Mindkét konferencián számos nemzetközi vendégelőadó szerepel, ezért angol nyelven zajlanak. Ennek ellenére reméljük, hogy a hazai szervezetek is élni fognak a lehetőséggel, számítunk az aktív részvételre! Zöldszervezetek, szakszervezetek, önkormányzati, szociális és egyéb érdek- valamint jogvédő szervezetek részvételét is szívesen látjuk!

A www.vedegylet.hu/conferences címen részletes információt találhat a rendezvényekről, letöltheti a programokat, a regisztrációs lapokat és különböző háttéranyagokat. A regisztrációs határidő meglehetősen szűk, január végéig szeretnénk megkapni a visszajelzéseket!

További felvilágosítás, illetve regisztráció:
- Közszolgáltatások, Globalizáció és a Fenntarthatóság konferencia: Hamvas Bálint, Védegylet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- 'Seattle to Brussels' Hálózat találkozójával kapcsolatban pedig: Tracey Wheatley, Védegylet, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.