XVIII. MESTERSÉGEK ÜNNEPE

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Tisztelt Szerkesztőség!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy idén immáron tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a MESTERSÉGEK ÜNNEPE, mellyel kapcsolatban előzetesen az alábbi információkat közöljük:
 
A Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között kerül sor a kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára. A rendezvény szervezője a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE (NESZ).
A NESZ az ország minden megyéjében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra. A résztvevők négy napon keresztül, működő műhelyekben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a kovács, fazekas, hímző, fafaragó, kékfestő, csipkeverő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kosárfonó, kádár, hangszerkészítő, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel.
A MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN közel 1000 hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáit. A kézművesek által készített, zsűrizett népművészeti tárgyak, textíliák, viseletek a helyszínen megvásárolhatók.
A látogatók a rendezvényen maguk is kipróbálhatják a kézművesség különböző formáihoz való érzéküket. A gyermekek számára szakképzett mesterek külön foglalkozásokat tartanak.
A rendezvény keretében idén is átadjuk az Év mestere, az Év ifjú mestere és a Király Zsiga díjakat a legjobbnak ítélt kézműveseknek.
A színpadokon folyamatosan hazai és külföldi zenekarok, táncegyüttesek lépnek föl, minden nap vásári komédia, bábszínház, esténként táncház szórakoztatja a közönséget.
A rendezvény fő témája idén a nemez. Ebből az alkalomból augusztus 10. és 29. között a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban nemzetközi nemezkiállítást rendezünk. Európától Amerikáig, Japántól Mongóliáig húsz országból több száz nemezkészítő mester részvételére számítunk.
Ebben az évben a MESTERSÉGEK ÜNNEPE ad otthont a "népművészek olimpiája", a négy évenként mindig más országban megrendezendő FOLKLORIADA rendezvénysorozat záróeseményeinek, amelyen 75 országból több, mint kétezer zenész és táncos mutatkozik be augusztus 21-22-én a Budavári Palota körül.
A MESTERSÉGEK ÜNNEPE hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik. Ez alkalomból augusztus 20-án délután a mesterek felvonulására, majd a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszentelésre kerül sor.
Kérjük Önöket, hogy előzetes programajánlataikban, illetve a későbbiekben riportok, tudósítások formájában hívják fel a közönség figyelmét rendezvényünkre. Részletes információkat, fotókat honlapunkon, a www.nesz.hu címen találnak. Egyúttal felhívom figyelmüket a www.mesterporta.hu c. népművészeti portálunkra, melyen a NESZ tagszervezeteiről és a kézműves mesterekről kaphatnak részletes információkat.
Egyéb tájékoztatásért, valamint a rendezvénnyel kapcsolatos riportok szervezésében készséggel állok rendelkezésükre.
Sikeres együttműködésünkben bízva, kérem fogadják szívélyes üdvözletemet.
MÁJAI MAGDOLNA sajtófőnök
mobil telefon: (30) 932 44 83 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

<<Vissza


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.