Miniszteri rendelet az agrárszakértőkről (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Megfelelő képesítéssel és öt év szakmai gyakorlattal 22 szakterületre regisztráltathatják magukat az agrárgazdasági és az agrár-vidékfejlesztési szakértők, az alap regisztrációs díj 5 ezer forint - az erről szóló és pénteken hatályba lépő földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet melléklete sorolja fel a 22 fő szakterületet, valamint az ezek alá tartozó részterületeket. Például a borászat mint fő szakterület szőlőbor és gyümölcsbor részterületekre oszlik. Fő szakterület még - egyebek mellett - a szántóföldi növénytermesztés, az állattenyésztés, a termésbecslés és a vállalati gazdálkodás is. A bioenergia fő szakterület - részterületként - magába foglalja a az energianövények termesztését, feldolgozását, a biogáz előállítását és a biomassza feldolgozását is.
A rendelet másik melléklete a szükséges szakképesítéseket határozza meg. Például a bioenergiai szakértő okleveles mezőgazdasági vagy agrármérnök lehet.
A szakképesítéssel és 5 év gyakorlattal rendelkező jelöltnek a szakértői tevékenység megkezdését a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez kell bejelentenie. Ha megfelel a feltételeknek, akkor felkerül a minisztérium honlapján megtekinthető szakértői névjegyzékbe.
A bejelentés díja 5 ezer forint. Ezért egy fő- és egy részterületet lehet bejelenteni. Aki több részterületet is regisztráltatni akar, annak további 2-2 ezer forintot kell fizetnie. A több fő szakterületnél az 5 ezer forint többszöröződik.
Aki már rendelkezik érvényes szakértői engedéllyel, azt a miniszter nyilvántartásba veszi, és szakértői tevékenységét időkorlát nélkül folytathatja.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.