Egy csodálatos zalai zsákfalu: Obornak (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
ForestPress fotók


2013. május 19. – Fölavatták május 17-én, Obornakon a Zalaerdő Zrt erdészeti erdei iskoláját Nagykanizsa és Letenye között északi irányban letérve az M7-es autópályáról az Eszteregnye kijárónál, nemsokára máris a megejtően szép zalai dombság harsogóan zöld erdei között fut velünk a gépkocsi.

Image

Töredelmesen bevallom, sem az anyaközség Eszteregnyéről, sem Obornakról nem hallottam korábban. Pedig az előbbi egy 1390. március 24-én kelt oklevélben már előfordul „villa Esztregnye" alakban. Obornakról pedig azt lehet tudni, hogy 1954-55-ben olajfúrás közben 94-95 C °-os, 46 százalék jódtartalmú termálvizet találtak, amely gyógyászati célra is alkalmas.
De a vadászok másról ismerik a zsáktelepülést, mert messze földön híres vadászházat rejt a falu szélén túl az erdő alja.
Szemerkélő esőben érkezünk a Zalaerdő támaszpontjára, ahol némi funkcióváltás adja az apropót az ünnepi eseményre.

Image

Az egykori erdészházat erdei iskolává alakította a társaság. A mintegy negyvenmilliós, paradigmaváltást jelképező beruházást a Zalaerdő Zrt saját forrásból valósította meg. Ez a változás azért tekintendő alapvető fordulatnak, mert az erdészeti társaságok közül az egyik zászlóshajónak számító zalai társaság hosszú ideig „ellenállt” az idők szavának, és nem üzemeltetett erdei iskolát. Az új vezetőség felülbírálta a korábbi álláspontot, és csatlakozva a többi erdészeti társasághoz, megalapította a saját erdei iskoláját. Nomen est omen: Nyitnikék!
Ezt a nevet választották a szakemberek, amely a szememben több értelművé vált azon nyomban. Nyitni kell a lakosság, a civil társadalom felé, ki kell jönni az erdőből, legalább az erdő széléig, a vadászházig! Az utóbbi időben meglehetősen megtépázták az erdészek tekintélyét, horribile dictu, a becsületét is. A helyreállítási periódus valószínűleg tovább tart majd egy nemzedék életénél. De nem szabad csüggedni, minél előbb meg kell kezdeni! S ehhez a legjobb közeg, a leginkább fogékony fül és agy az aprónépé. Azoké a gyermekeké, akik benépesítik a Nyitnikék erdei iskolát, hangossá teszik a völgyet, de egy életre megtanulják az erdő szépségeit, és megismerik az erdészek hivatását.

Image

De további jelek is mutatják a zalai paradigmaváltás tényét: Steyer Edina újságíró személyében PR-ügyintézőt szerződtetett a társaság. Ez pedig azt jelenti, hogy az erdészeti kommunikációnak profi gazdája lesz a házon belül. A Zalaerdőnek eddig sem kellett hiányt szenvednie, ami a sajtómegjelenéseket illeti, de a tudatos, szervezett sajtómunka nagyságrenddel javíthatja a publikációs mutatókat és ezzel az ismertséget, a pozitív arculatot. Ebben a folyamatban a Nyitnikék Erdei Iskola is komoly szerepet vállalhat.
De vissza az erdei iskolához!

Image

Rosta Gyula vezérigazgató avatóbeszédében jelezte, hogy csupán egy folyamat elején tartanak, céljuk egy „igazi” erdei iskola létrehozása, ahol szállást is kínálhatnak a gyermekeknek. Ez nem csupán technikai kérdés, hanem alapvető pedagógiai lehetőség, eszköz, hiszen a közösségfejlődés csoportlélektani feltételei a több napos éjjel-nappali együttlét során teljesedhetnek ki.
A régi épület megújulásával együtt a legkorszerűbb technikát is meghonosították, napkollektor szolgáltatja a melegvizet, és biológiai rendszer kezeli a szennyvizet. A fűtésről pedig „természetesen” fatüzelésű kazán gondoskodik az erdő közepén.
A kisdiákokat a megyeszékhely, Nagykanizsa, valamint Letenye iskoláiból várják, de máshonnan is lesznek jelentkezők.
Reméljük, a vadászház és az erdei iskola békés egymás mellett élése megvalósul, s az sem okoz majd konfliktust, hogy az egyik inkább hozza a pénzt, a másik meg inkább viszi.

Image

A „felütés” kitűnően sikerült, az ünnepség emelkedett hangulatát a Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola hatodik osztályos növendéke, Kovács Kitti adta meg azzal, hogy egészen avatott átéléssel mondta el Szabó Lőrinc Nyitnikék című költeményét.

Image

A meghívott vendégek soraiban ott ült Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Dénes Sándor, Nagykanizsa alpolgármestere, Kele Lajos, Eszteregnye polgármestere, Fliszár Károly főesperes plébános, Nagy András, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Agrár Vagyonkezelési Igazgatóságának igazgatója, Nyíri János, a Magyar Fejlesztési Bank szóvivője, valamint Jagicza Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója.
Steyer Edina bemutatta az építkezés megvalósítóit is: Papp Nándor nyugalmazott építésügyi előadót, aki a terveket készítette; a kivitelező ÉKKÖV KFT ügyvezetőjét, Kustor Ferencet; az épületgépészetért felelős Vajda Csaba ügyvezetőt (EPT KFT); a pavilon és a kemence építőjét, Lakatos Ferencet (KONZULTAX KFT). Steyer Edina köszönetet mondott a munkájukért.

Image

Dénes Sándor alpolgármester a Bibliára utaló idézettel kezdte köszöntőjét. Az erdei iskolák lényege: a természetet megismerni, annak csodáiban gyönyörködni annyi jelent, hogy közel kerülünk Isten egyik csodálatos művéhez, a bennünket övező flórához és faunához. Ennek az iskolának az a küldetése, hogy bemutassa a láthatót és a láthatatlant, erdeink, mezőink mindennapjait. Legyünk büszkék szülőföldünkre, amely nem véletlenül érdemelte ki a „zöld Zala” jelzőt. Figyelmeztetett, hogy meg kell óvni azt a háborítatlan természetet, amely már csak kevés helyen található meg. Ennek alapját az oktatás, nevelés teremtheti meg. Csak azt lehet megvédeni, amit ismerünk. Az erdei iskola több annál, mint amit első pillantásra mutat, mert a szemléletformálás nagyon fontos helyszíne. Éppen ezért nagy a felelőssége a működtetőnek és a pedagógusoknak. Szólt arról is, hogy Nagykanizsa számára is fontos a környezet- és természetvédelem. A város a Polgármesterek Szövetsége nemzetközi szervezet tagjaként elkötelezte magát a káros anyag kibocsátás csökkentéséért. Továbbá a város energiaszükségletét fokozott mértékben zöld energia felhasználásával kívánják megoldani. A feladatok végrehajtásához szemléletváltásra is szükség van, s ennek megalapozásához az erdei iskola teremt lehetőséget.

Image

A hangulat fokozásához a Bücs Angéla vezette nagykanizsai Orff Ütőegyüttes járult hozzá professzionális zenéjével.
A zenei közjáték után átadták a Zala megyei általános iskolásoknak korábban meghirdetett „Erdei utakon” rajzpályázat nyerteseinek a díjakat.

Image

A zsűri tagjai Bekő Veronika, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola képzőművészet tanára, Povics Noémi erdei iskola vezető és Stamler Lajos művésztanár voltak. A díjakat Rosta Gyula vezérigazgató adta át.

Harmadik helyezést ért el Horváth Barnabás a Palini Általános Iskola 3. osztályos tanulója, másodikak lettek közös alkotásukkal a Rozgonyi Úti Általános Iskola 1. osztályos diákjai, Mátyás Ninetta és Hertelendi Anna.

Image

Az alsó tagozatosok közül Környei Péter, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola diákjának munkáját találta a zsűri a legjobbnak, így övé lett az első díj.  
A felső tagozatos kategóriában harmadik lett Németh Alexandra, a Galamboki Általános Iskola 6. osztályos tanulója, második helyezést ért el Csuha Gyula, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola diákja.

Image

Az első díjat pedig a Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Zrínyi Miklós Tagintézményének 8. osztályos tanulója, Molnár Fanni érdemelte ki.  
A ZALAERDŐ Zrt. különdíját, az egynapos kirándulást a „Nyitnikék" Erdei Iskolába a nagykanizsai Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Autista csoportja nyerte.
A zsűri úgy döntött, hogy még egy különdíjat kiad, mégpedig
Kálovics Eszternek, a Körösi Csorna Sándor - Péterry Sándor
Általános Iskola Péterry Tagintézmény 3. osztályos tanulójának.
A Nagykanizsai Szuperinfó felajánlása alapján különdíjban részesült mindkét kategóriában egy-egy diák, Körhöcz Bence, a Hevesi Sándor Általános Iskola 3. osztályos tanulója és Peszleg Barnabás, a lenti Vörösmarty Általános Iskola 6. osztályos tanulója.

Image

Ezt követően Fliszár Károly főesperes plébános szentelte föl az erdei iskolát. Az atya szentbeszédében emlékeztetett, mindaz az eső és napfény, ami hullik és éri a természetet, Isten ajándéka és áldása.
Az új intézményt a nemzeti színű szalag átvágásával Nagy András, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Agrár Vagyonkezelési Igazgatóságának igazgatója és Rosta Gyula vezérigazgató avatta föl.

Image

Az intézmény kulcsát Rosta Gyula adta át „nagy várakozással és reményekkel” Povics Noémi erdei iskola vezetőnek.
Povics Noémi elmondta, hogy bár eddig is nagyon sokat dolgoztak az erdei iskola létrehozásán, de az igazi munka majd ezután következik, hisz’ nagyon fontos feladataik vannak, többek között a szemléletformálásban. Az első ilyen megmérettetés az avatást követő napon lesz, amikor is egy nyílt nap keretében fogadják a látogatókat. Az iskolavezető hangsúlyozta, hogy nem csak a tanulókat és a pedagógusokat várják, hanem a családokat is együtt.

Image

Nagy András az MFB nevében gratulált az új létesítményhez, felhívta a ZALAERDŐ vezetőségét, hogy folytassa az eddig is végzett közjóléti tevékenységét. E téren nagy feladatok állnak az erdészeti társaságok előtt – hangsúlyozta. Z.Z.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.