Jelentős módosítások a kirándulók érdekében (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. április. 27. - A csömödéri kisvasút indulásra kész Csömödér - A hosszú hétvégén már szombaton beindul a menetrend szerinti közlekedés az erdei kisvasúton. A vasútüzem dolgozói számára az elmúlt hetek a felkészülés jegyében teltek.
A csömödéri állami erdei vasútüzemnél csütörtökön délután már minden készen állt a szezon indítására. Kaliba Mihály műszaki vezető elmondása szerint a mozdonyokra és az utasszállító kocsikra vonatkozó, számukra kötelezően előírt felkészítéseket már mind elvégezték, illetve a pályafenntartási feladatok is befejeződtek.
- Munkatársaink a Lentitől Kistolmácsig tartó teljes szakaszt átvizsgálták, s köszönhetően a korábbi években már elvégzett pálya-megerősítésnek, ezúttal csupán kisebb javításokra volt szükség. Ez a helyenként meglazult bazalt ágyazat kiigazítását és néhány talpfa cseréjét jelentette - sorolta Kaliba Mihály. - A technikai feltételek mellett a menetrend módosítására is szükség volt, hiszen azt korábban is a MÁV-járatokhoz igazítottuk, s most is ennek megfelelően alakítottuk át. Elvégre tapasztalataink szerint az utaslétszámunk jelentős része Zalaegerszeg irányából érkezett vonattal Csömödérbe, majd ott szállt át a kisvasútra. Ez éves szinten akár több ezer főt is jelenhetett.
Fehér Zoltán a gőzmozdony vezetője, és Varga Attila teszteli Ábelt. Csütörtökön már az utolsó simítások zajlottak a kisvasúton.
Kaliba Mihály hozzátette: az új menetrend egyben azt is jelenti, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően 2012-ben a teljes szakaszon közlekedtetnek majd szerelvényeket. Szombaton az Ábel nevű gőzmozdony is vontatja utasokat szállító kocsikat, egyéb napokon - így szintén újdonságként vasárnaponként is - többnyire dízel üzemeltetésű járatokkal állnak majd utasaik rendelkezésére.
- A tervünk az, hogy idén is elérjük vagy egy kicsit akár meg is haladjuk a 2011-es utaslétszámot - tette hozzá Kaliba Mihály. - Az előszezonhoz képest július elsejétől augusztus 20-ig több járatunk közlekedik majd, remélhetőleg lesz rájuk igény. Emellett természetesen továbbra is biztosítunk különjáratokat.
A csömödéri telephelyen még a szezon beindítása előtt elkészült az új megállóépület, amely az utasok komfortérzetét növeli. Kialakítottak továbbá egy 46 fő fogadására alkalmas turistaszállót is. Mindezt saját erőből, s több millió forintos ráfordítással. Most parkosítanak, azt szeretnék, ha az ipari jelleg helyett otthonos környezet fogadná az utazókat. Gyuricza Ferenc



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.