112 éves a Zselici Csühögő (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2013. május 8. – Kisvasúti nap május 11-én Április végétől ismét menetrendszerűen közlekedik az Almamelléki Erdei Vasút, közismertebb nevén a Zselici Csühögő. Az ország legrégebbi 600 mm-es nyomtávú vasútvonalát báró Biedermann Rezső építtette ki 1901-ben. Eredetileg fa- és terményszállításra használták, ám ma már csak a személyforgalomban van szerepe. Menetrendszerű munkásjáratként valamint nosztalgiavasútként működik a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészetének üzemeltetésében. A kisvasút Almamellék és Sasrét között szállítja az utasokat, akiknek jelentős része a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola programjain vesz részt, de idén már szervezett kirándulásokat is vezet a kisvasutat üzemeltető erdőgazdaság.
 
Image

Sokakat várnak a hagyományosan május második szombatján tartott kisvasúti napra, május 11-ére Sasrétre.  A családi programok között „Előzd meg a kisvasutat! - Almamellék" elnevezésű gyalogos teljesítménytúra (25, 15 és 10 km-es távokon), veterán autók felvonulása, tanösvény túra, kézműves foglalkozás, kirakodó vásár, íjászat, légpuskalövészet, lovaglás, bábszínház és természetesen vonatozás szerepel a Zselici Csühögőn.  Emellett vadételekkel és az erdőgazdaság által előállított 100 százalékos almalével, a Naturalével várják a természetbe látogatókat.
  A kisvasúti napon emléktáblát helyez el a Mecsekerdő Zrt. az 1906-ban alapított sasrétpusztai iskola – ma a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola működik benne - tanítói tiszteletére. 1910-től 1947-ig Reichl Sándorné, 1947-től 1953-ig Pallos Károlyné Horváth Ilona, 1953-tól 1970-ig Simon György tanította az állami iskola környékbeli kisdiákjait Sasrétpusztán.
   A Zöldgömb Sport Klub „Előzd meg a kisvasutat! - Almamellék" néven gyalogos teljesítménytúrát rendez. A túrázókat 25 km-es, 15km-es és 10 km-es gyalogos távokon várják. Nevezés: 8:00-10:00 között a kisvasút állomásánál Almamelléken, a túra nevezési díja 200 Ft, gyermekeknek ingyenes. Az indulók a túra útvonalát és térképét tartalmazó igazolófüzetet kapnak, a túrákat teljesítők pedig emléklapot és kitűzőt vihetnek haza jutalmul.


 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.