Nagy volt az érdeklődés Csömödéren (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
A vagonok csordultig teltek a kisvasút napon - Fotó: Steyer Edina


2013. július 10. - Több, mint hatszázan utaztak a ZALAERDŐ ZRT. szerelvényein a Csömödéri Erdei Vasút Kisvasút Napján június utolsó hétvégéjén. Az utazás öröme mellett izgalmas programok vártak kicsiket és nagyokat egyaránt. A program a felújított C-50-es diesel mozdony bemutatójával vette kezdetét, mely nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is óriási sikert aratott. Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjét követően többen kívül-belül alaposan átvizsgálták a „gépóriást”, szinte sorba kellett állni a vendégeknek, hogy hozzáférjenek.

Image
Rosta Gyula vezérigazgató köszöntője


A C-50-es diesel mozdonyokat még az ’50-es években fejlesztették ki Magyarországon, s több, mint kétszázat gyártottak belőle kifejezetten a keskeny nyomközű szállítmányozás, vagyis az erdei vasút számára. A most felújított mozdony tervezési és kivitelezési munkálatait a lenti
Erdőgép Kft. végezte fővállalkozóként.

Image
A „régi-új” C50-es kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgözött.


A mozdony jellege eredeti kivitelben maradt, azt egy Cummins QSB 4.5 dieselmotorral, illetve egy azzal egybeépített automata sebességváltóval látták el. Természetesen a mozdony megfelel a jelenleg érvényes legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is, ugyan az engedélyeztetési procedúra miatt egyelőre szerelvényeket még nem vontathat.

Image
A gyerekeket nem csak a „nagy”, hanem az „apróbb” vonatok is érdekelték, a maketteket sokan megcsodálták


A szombat nem csak az ünnepélyes mozdonybemutató, hanem a szórakozás napja is volt egyben, hiszen évek óta hagyomány már Csömödéren az erdei vasút napja júniusban. Mikkamakka játszóház és kézműves foglalkozás, vasútmodell és géppark-bemutató várta az érdeklődőket egész nap. Délután a tótszentmártoni tamburazenekar, a Sumartonski Lepi Dečki szórakoztatta az érdeklődőket.

A nap folyamán indított gőzös és dieseljáratok megteltek vidámsággal, mosolygó gyermekarcokkal, hatalmas volt az érdeklődés a Csömödér és Zajda-Doboskert között közlekedő fotósjárat iránt is.




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.