Gőzmozdonyt vásárolnak (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. november 25. - Kovászna megye - Gőzmozdonyokat vásárolna a kommandói kisvasút és sikló működtetésére a Kovászna Megyei Tanács. Papucs András, az önkormányzat projektekért felelős osztályának munkatársa szerint a bukaresti Alis aukciós ház januárban szervez versenytárgyalást hét gőzmozdony eladására. Az önkormányzat is benevez, és remélik, hozzájutnak öt mozdonyhoz. A megyei tanács tavaly már vásárolt 41, erdei vasútvonalon használható vagont 30 ezer euróért. Az árutőzsdén 10.600 euróért egy dízelmozdonyt is vettek, majd újabb két mozdonyt és három vagont mentettek meg az ócskavasból.
A megyei tanács tavaly fogadott el határozatot a kommandói kisvasút és sikló kisajátításáról. Közhasznúvá nyilvánították, hogy megmenthessék a tisztázatlan tulajdonjog miatt pusztulásra ítélt ipartörténeti műemléket. A létesítmény a csődbement brassói Brafor fafeldolgozó cég tulajdona, a kisajátításához törvényszéki eljárást kellett indítani.
A siklót Horn Dávid vállalkozó építette 1886–92 között. Az országban az egyetlen ilyen jellegű ipari műemlék, és világszinten is csak néhány hasonló van. 1890-ben avatták fel, és egy évszázadon keresztül használták a kitermelt farönkök szállítására. A szerkezet 1232 méter hosszú, 327 méter szintkülönbségen a gravitáció révén közlekedett. Miközben a megrakott vagon leereszkedett, az üres emelkedett. A két vagon útja 1068 méteren keresztezte egymást. A tanács azt tervezi, hogy amint megszerzi a tulajdonjogát, pályázatok útján felújítja azt. Bíró Blanka

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.