Hogyha elindul a vonat (Zalaerdő)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. /2. - Régóta nem nagyon figyelünk oda, amikor elrobog előttünk egy motor- vagy villanymozdony vontatta vasúti szerelvény. Ám, ha a Zalaerdő Zrt. Ábel gőzöse húzza a turistákkal teli kocsikat az erdei kisvasút Lenti-Csömödér-Kistolmács vonalán, amerre elhalad, s úton-útfélen emberekkel találkozik a „vasparipa", integetnek, fotózzák, valósággal ünneplik a közlekedési ritkaságot.

Ez történt május 1-jén, amikor elindult a vonat, s ezzel megkezdődött az erdei utazási, kirándulási szezon. Az ünnepi járatnak Fehér Zoltán volt a mozdonyvezetője és Málics Zoltán a fűtője.
- Az esztergályosi szakmát cseréltem fel a mozdonyvezetésért, immár tíz esztendeje járom a vasúti pályát, legtöbbször motoros mozdonnyal, de turistaszezonban a gőzöst is gyakran vállalom - mondja a „masiniszta". - Ilyenkor nagyon szép vidéken járunk, újabban a pálya is jobb a korábbinál, mert nagyobb részét felújították, megerősítették. Amikor befejeződik az építkezés, akkor igazán tökéletes lesz.
Ugyancsak esztergályos volt Málics Zoltán is. Ő negyedszázada dolgozik az erdészetnél, egy esztendeje, hogy elhagyta a munkapadot, és átképezte magát mozdonyvezetőnek.
- Most azonban meleg órákat élek - utal a különösen nehéz fűtői tevékenységre. - Sok fát kell "beetetni" a tűztérbe, hogy legyen elegendő ereje Ábelnek, tudjon menni a gőzével. Tűzgyújtási tilalomkor motoros vontatja a szerelvényt, azt vezetve könnyebb a munkám, ezúttal viszont szerencsések a kirándulóink, nosztalgiázhatnak, a napokban bőséges eső áztatta a földeket, nem kell attól tartani, hogy a kipattanó szikra bajt okoz.
Az utas sokadalomban találkozunk Keszthelyi Márton családjával. Tímea anyuka két fiával, Kristóffal és Mártonnal foglal helyet a nyitott kocsik egyikében.
- A fiúk már utaztak a kisvonattal, nekem viszont első kirándulásom a gőzössel - közli a fiatalasszony. - Igyekszünk a tájról alaposabb ismeretet szerezni, ezért sokat is fényképezek.  Mezőtúron rendezik meg a Kaán Károly országos biológiaiversenyt, Marci
fiúnk résztvevője lesz a vetélkedőnek, neki kell az élményanyag.
Ám bizonyára számomra is sok szépet ad ez a kirándulás.
Közben a csömödéri pihenőhelyen, ahol vízzel és fával „frissítik" fel a mozdonyt, Káliba Mihály vasútüzemi műszaki vezetővel váltunk szót.
- Mielőtt útjára indult Lentiből a szerelvény, megnyitottuk az állomáson levő erdei múzeumot, amit a várakozó utasok is megtekinthettek. E létesítményünk is a szezon ideje alatt egyeztetett időpontban nyitva lesz, így is ismerkedhetnek erdeink szépségeivel az érdeklődők.
Különben az erdei vonat hivatalos menetrend szerint május 1-jétől szeptember végéig, hétfőtől szombatig közlekedik, ám bejelentett igény esetén vasárnap is elindul, de különvonat is rendelhető az év bármelyik napjára. A főszezon június közepétől augusztus végéig tart, vagyis az iskolai szünethez igazodva naponta közlekedik a vonat. Ez idő alatt több vonatpár is jár.
- Szeretném, ha sikerülne legalább a tavalyi személyforgalmunkat megismételni, amikor 23 ezren utaztak velünk - említi a vasút üzem vezetője. - Mi azon fáradozunk, hogy többen legyenek, akiknek örömet szerezhetünk. Ezért a menetjegy árát csak nagyon szerény mértékben emeltük, így merem remélni, hogy megfizethető marad.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.