Kisvasutak (mr1-Kossuth R.)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. május 6. - A hely négy részben járja be a hazai kisvasutak legszebb, legizgalmasabb útvonalait a Börzsönyben és a Bükkben. A helyben a jó idő beköszöntével nagy kirándulásra indulunk. Négy részben bejárjuk a magyarországi kisvasutak legszebb, legizgalmasabb és legérdekesebb útvonalait. Az első két műsor a Börzsönyben játszódik, a második kettő a Bükkben. Szereplőink mozdonyvezetők, vasutasok, afféle szent őrültek, akik szerelmesek a vonatozásba és gyakran szabad idejükben, hobbiból indulnak útra.

Az első részünkben egy kalandos autókázás után Kemencén szállunk vonatra, és a zötyögés során valóban visszautazunk az időben egész a lóvasútig. Beszélgetés közben az is kiderül, kit mi vonz olyan ellenállhatatlanul a kisvasutazáshoz és hogy miért olyan sanyarú a vasutas-feleségek élete.

A börzsönyi vonalakon vonatozunk sorozatunk második részében, a nagybörzsönyi és szobi vasúton. A szenzáció a csúcsfordítás, ahol jódarabon elidőzünk. Szimpatikus, megszállott vasútbarátokkal ismerkedünk, akik lassan azt sem tudják, nem civil tevékenységként dolgoznak-e, hiszen van, ahol évek óta nem kapnak fizetést. Bejárjuk (gyalog) azt a nem létező – de hőn vágyott – vonalat is, amely Nagyirtást köti, kötné össze Márianosztrával.

Hegyi kisvonatokról szóló sorozatunk 3. adásában a Bükkben vasutazunk. Felsőtárkányban kelünk útra, megismerkedünk a "tujázó" 75 éves forgalmistával, a vonaton kiránduló hegyi kerékpáros bajnok-csapattal, az utazó húsvéti nyulakkal és az üzemvezetővel, aki csak kedvünkért (vagy az unokáival) száll fel a zakatoló kisvasútra.
A másik vonal, melyet megnézünk a lillafüredi, ahol váratlan tömegekkel találkozunk, de azért felférünk és még az is kiderül (néprajzos szakértőnk meséjéből), hogy mi dolga volt régen a kalauznak az iskolába igyekvő tanulókkal. A vonatvezetőhöz bekéredzkedve az út egy részét a mozdonyon tesszük meg, ami nem várt izgalmakkal jár... A műsor végén csak szünetet tartunk, hisz egy hét múlva folytatjuk Lillafüreden és Szilvásváradon.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.