Kisvasúttal a gemenci erdőben (Kossuth Rádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. június 5. - Májustól szeptember végégig naponta három kisvonat indul a Baja melletti Pörbölyről a gemenci erdőbe. A Kossuth Rádió Oxigén című műsora erdei kiránduláson mutatta be a tájegységet.

Végig az erdőben halad a Gemenc Zrt. pörbölyi kisvasútjának nyomvonala, a pálya 30 kilométer hosszú – kezdte a túravezetést Szarvas Pongrác ökoturisztikai szakreferens. A mostani pálya az ötvenes-hatvanas években készült el, főként turistákat, de faanyagot is szállít a vonat.
Az ökoturisztikai központból kiérve a nagyrezéti erdőrészbe ér a vonat, ahol vadmegfigyelő várja a gyerekeket és a turistákat. A látogatók megetethetik, megsimogathatják a jellemző gemenci állatokat, amelyek nem félnek sem az embertől, sem a vonattól, hiszen erdész nevelte őket és hozzászoktak az ember közelségéhez.
Gemenc híres a vadállományáról, a gímszarvas és vaddisznó a fő vadászható vadfaj, de itt a legyakoribb a fekete gólya, mégha szerencse is kell ahhoz, hogy az ember találkozzon vele – folytatta Szarvas Pongrác, hozzátéve: 35-40 pár fészkel a gemenci erdőben, és a fehér gólyával ellentétben inkább a halat szereti, „nem eszik meg mindenféle tücsköt-bogarat.”
A vonat később kiér a Rezéti-Duna partjára. Háromszáz évvel ezelőtt ez volt a főmeder, most a legnagyobb gemenci mellékág, de félő, hogy idővel holtág lesz belőle – mondta a szakember.
A kisvonat egyik állomása Lassi, ahol a régi erdészházban halászati kiállítást láthatnak az érdeklődök, Pörbölyre visszaérve pedig az ökoturisztikai központban három teremből álló kiállítás mutatja be a helyi népviseletet, az őshonos és betelepített fákat, a gazdálkodás eszközeit és az állatvilágot.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.