Szépül a vasútvégállomás Szilvásváradon (heol.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. október 3. -  Nagyszabású fejlesztés zajlik a szilvásváradi kisvasútnál, a végállomás méltó épületet kap és több szerelvényt fogadhat. Javában zajlik a szilvásváradi erdei kisvasút korszerűsítése. Lefektették az elektromos földkábeleket, s most a Gloriette-tisztáson lévő vasúti pályát, illetve a peront újítják föl. A meglévő két kitérő vágány mellé egy harmadikat is építenek, megkönnyítve a vonatok fordulását. Ennek köszönhetően az akadálymentes végállomáson három szerelvényt is tudnak majd fogadni.
Alapozzák a végállomás épületét is, az eddigi vasútállomás, az esőházból átalakított pénztárépület ugyanis már alkalmatlan a megnövekedett turistaforgalom kulturált kiszolgálására. Jegypénztárt, forgalmi pihenőt, személyzeti és látogatói WC-t alakítanak ki, s az épület fedett esőbeállóként is funkcionál majd. A végállomás szomszédságába egy több mint ezer négyzetméteres játszóteret is terveznek.
– Amennyiben ezek befejeződnek, elkezdődhet a kisvasút indítóállomásának, majd a halastó megállóhelynél lévő volt erdészháznak a rekonstrukciója. Utóbbi akadálymentes információs pont lesz, közösségi létesítményekkel. A Villa Negra és a végállomás között aszfaltburkolatot kap az erdészeti út – adott tájékoztatást a munkák állásáról Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezetője.
A beruházás fontos eleme az egyik kisvasúti mozdony átalakítása környezetkímélő, hibrid –  dízel-elektromos – hajtásúra. Ezzel csökken a szerelvény karbantartási igénye, s jelentősen megnő az élettartama. A meglévő nosztalgia (Szilvi) gőzmozdonyhoz két szerelvény átalakításával, hozzáillő, korhű kocsikat illesztenek majd. Ennek a munkának, akárcsak a többi programelemnek, még csak most választják ki a kivitelezőjét. A cég rendelkezik a szükséges tervekkel és hatósági engedélyekkel, így csak a közbeszerzési eljárástól függ, mikor kezdődhetnek a látványos munkák. Az egész korszerűsítés várhatóan 2013-ban ér véget. Tóth Balázs

Kisvasút-napot tartanak szombaton
Az Egererdő Zrt. október 8-án Szilvásváradon tartja Kisvasút-napját. Aznap fél tízkor kezdődnek a programok az indítóállomásnál, kiállítják a kisvasút járműveit, lesznek kézműves-foglalkozások is. Bemutatják a szabadtéri erdei iskolai foglalkoztatót, a gyerekeknek pedig szellemi vetélkedőt is rendeznek a filagóriánál, s kora délután lesz tárlatvezetés is a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban.

Nemsokára fogadja a vendégeket az erdei iskola
Csaknem végeztek a szilvásváradi erdei iskola fejlesztésével, már csak az oktatáshoz szükséges eszközök beszerzése vannak hátra. Az elkészült beruházást várhatóan e hónap közepén nyitják majd meg a nagyközönség számára. Az erdei iskolában foglalkoztatót, filagóriát építettek, s egy fedett színben lehet majd kézműveskedni. A fejlesztés része a szabadtéri erdei múzeum rekonstrukciója is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.