Ünnepek a Mátravasúton (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. január 6. - Karácsony napjától kezdődően a gyöngyösi kisvasút ismét bekapcsolódott az ünnepi forgatagba. December 25-e és január 1-e között a kisvonat Mátrafüredre és Lajosházára is közlekedett az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvényekkel.
Karácsony mindkét napján a Lajosházára közlekedő vonatok – kicsik és nagyok örömére - gőzmozdonyvontatással közlekedtek. A mátrai vonalakról az 1960-as évek elején küldték nyugdíjba a gőzösöket. Az eltelt több, mint négy évtized alatt a lajosházai vonalon egyáltalán nem közlekedett gőzmozdony, ezért is jelentett nagy örömet a „Gyöngyi” üzembe állítása. Karácsony első napján az időjárás is kegyes volt a vonatozókhoz. Gyöngyössolymost elhagyva még összefüggő hó borította a tájat. A lomb nélkül fehérbe öltözött fák látványa lenyűgöző volt a gőzfelhőben. Az estére megérkezett felmelegedés másnapra már eltüntette a hótakarót.
December 28-án pásztorjátékon vehettek részt a Lajosházára utazók. A gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Iskola növendékei Várkonyi Marika tanárnő vezetésével adták elő Jézus születésének a történetét. Felemelő élményt jelentett a gyermekek előadása, amelyért ezúton is köszönetünket fejezzük ki. A lajosházai panzió nagyterme szolgált a betlehemes színhelyéül, ahol a közönséget kakaóval és kaláccsal vendégeltük meg.
Ugyancsak ezen a napon tehervonat is közlekedett Lajosházára, amit a „Gyöngyi” gőzös vontatott a vasútfotósok nagy örömére.
A Mátrafüredre utazók sem maradtak ekkor nosztalgia nélkül, hisz valamennyi személyvonat a kis mozdonnyal és a szalonkocsival járta a füredi pályát.
Image
A legnagyobb sikert a szilveszteri nap jelentette. Lajosházára szilveszterkor is a „Gyöngyi” vontatta a vonatokat. Az esti és az éjjeli vonatok azonban a gőzöst is próbára tették. A nagy utasszám miatt dízel mozdonnyal is segíteni kellett a gőzösnek, és ezen kívül még mentesítő vonatot is forgalomba kellett állítani. A vasút valamennyi járműve ismét közlekedett ekkor. A szilveszteri nagy forgalom a Mátravasút teljesítőképességének a határát is jelentette egyben.
A vidám hangulatú utazást követően – mind az esti és éjszakai vonatoknál - Lajosházán virsli, meleg tea és forralt bor várta az utasokat, majd a nagy sikert aratott tűzijáték következett. Az éjjeli vonatnál a tűzijátékot követően pezsgővel köszönthették a résztvevők az újévet.
A nagy sikerre való tekintettel az idén folytatás várható….  Szakács Zalán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.