Gemenci Állami Erdei Vasút

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Cím: Pörböly, Bajai út 100. Tel/fax.: 74-491-483, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Gemenc Zrt. Vasúti Erdészete)

Leírás: Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, a közel 20 ezer hektáros kiterjedésű Gemenc. Ebben a különleges síkvidéki, ártéri erdőben kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút vonala. A jelenlegi pálya kiépítése 1955-ben kezdődött, a fővonal több szakaszban épült ki. A vasút életében egyre nagyobb tért hódított a személyszállítás (turizmus), de a teherszállítás sem szűnt meg teljesen. A kisvasút mentén három tanösvény, erdei játszóterek, esőbeállók, pihenő- és főzőhelyek, megfigyelő tornyok várják a természetjárókat. A kisvonatozás kiegészíthető erdészeti lovas fogatozással, kerékpározással, kirándulóhajózással, a tanösvényeken szakvezetéssel, gyalogtúrával, illetve csoportvezetéssel is. Május 1-től október 31-ig menetrend szerint közlekedik, naponta több szerelvény indul Pörböly és Bárányfok állomásról. Hétvégén gőzvontatású nosztalgiavonatok is közlekednek. A téli időszakban napi egy szerelvény indul Pörbölyről a Malomtelelő tanösvényig és vissza.

Megközelítés: Az erdei vasút kiinduló állomása az 55-ös közút mentén, Baja-Bátaszék között, Pörböly község határában, illetve a  MÁV pörbölyi állomásától 300 méterre található, a Gemenc Zrt. „Gemenci Ökoturisztikai Központjában”. Másik végpontja Szekszárdtól 6 km-re található, a „Gemenci Kiránduló Központnál” lévő Bárányfok.
 

Egyéb szolgáltatások: Különvonat és sétahajó rendelés, nosztalgiavonat, kerékpárkölcsönzés, túravezetés, büfé, étterem, ajándékbolt, múzeum, három tanösvény, erdei játszóterek, esőbeállók, pihenő és főzőhelyek, megfigyelő tornyok várják a természetjárókat a kisvasút mentén. A kisvonatozás lovas fogatozással, kerékpározással, kirándulóhajózással, gyalogtúrával, illetve csoportvezetéssel is kiegészíthető. A 45 fős „Sió” nevű sétahajóval egész napos kirándulást tehetünk a gemenci erdőben. A sétahajóval és erdei vasúttal is kombinált kirándulási lehetőségek májustól októberig, általában szombati vagy szerdai napokon, minimum 20 fő előzetes jelentkezésével valósíthatóak meg. Más időpontban „hajóbérléssel” (néhány órás sétahajózással a Dunán, kedvező vízállás esetén a Rezéti Dunán csoportkíséréssel) is színesítik a programot.
 
Szakvezetés: Van, tel/fax: 74-491-483. Hajóbérlés, információ: Tel: 74-491-483, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.