Új erdészettudományi folyóirat jelent meg (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2011. november 22. - Amint arról korábban beszámoltunk, az Erdészeti Tudományos Intézet és a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara 2011-ben Erdészettudományi Közlemények címmel tudományos folyóiratot alapított. A kiadvány a lapalapító szerkesztők szándéka szerint a jövőben évente legalább egy alkalommal jelenik meg. A periodika a két alapító korábbi tudományos folyóiratainak (Erdészeti Kutatások, EFE Tudományos Közleményei, stb.) szerepét veszi át, egyben szimbolizálja is az intézmények közötti erősödő együttműködést. Az első szám 12 tanulmányt közöl 152 oldal terjedelemben szakmánk legkülönbözőbb területeiről.
A lapalapítás, szerkesztés és kiadás olyan, mint egy szenvedély. Akit egyszer megérintett, az nehezen tud lemondani róla. Ráadásul az esetleges megszűnés elvonási tünetei nem csupán az alkotókat, hanem a befogadókat is sújtják.
A folyóirat első tanulmánya (Oroszi Sándor: Az erdészeti szaksajtó története Magyarországon) igazolja, hogy a neves elődeinket is megérintette az „újságcsinálás” izgalma és öröme, hisz’ Wagner Károly, Divald Adolf, Bedő Albert, Horváth Sándor, Bund Károly egyaránt szívügyüknek tekintették az erdészeti sajtó ügyét.
A dolgozat jó áttekintést ad a szaksajtó kiadványtörténetéről, amely jól tükrözi egyrészt a politikai-gazdasági meghatározottságot, de az erdész szerveződések, érdekvédelmi közösségek sokszínűségét, pluralitását is.
A szakma reprezentatív lapjának, az Erdészeti Lapoknak is viszontagságos a története, de a tudományos szaksajtó különösen sokszor került vészhelyzetbe. A megszűnések mögött átszervezések, politikai döntések álltak, de legfőképp a finanszírozás vállalása pontosabban nem vállalása volt a tényleges ok.
Reményeink szerint az új kísérlet hosszabb életű lesz, mint a névadó, 1958 és 1962 között, Sopronban megjelentetett első Erdészettudományi Közlemények. Ehhez kívánunk a szerkesztőknek erőt, jó gazdasági hátteret, és kitűnő szerzők tollából származó, előre mutató dolgozatokat.
A tudományos lap főszerkesztője Csóka György (ERTI), helyettes főszerkesztő Lakatos Ferenc (NymE EMK), a szerkesztőbizottság társelnökei Borovics Attila (ERTI) és Náhlik András (NymE EMK).
 
A kiadvány terjesztése az Országos Erdészeti Egyesület közreműködésével történik, és az Erdészeti Lapok 2011. novemberi számával együtt jut el az olvasókhoz. További nyomtatott példányai az Erdészeti Tudományos Intézetnél, illetve a NYME Erdőmérnöki Karán kérhetők. Az Erdészettudományi Közleményekben megjelent írások várhatóan december közepétől elektronikus formában is elérhetők, illetve letölthetők lesznek a lap jelenleg fejlesztés alatt álló honlapján (www.erdtudkoz.hu).

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.