Selmeci és soproni bányász hallgatói egyenruha kerestetik! (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. október 4. - A selmeci akadémia 250. évfordulójával kapcsolatos kiállításhoz keresik az eredeti selmeci és soproni bányász hallgatói egyenruhákat. Dr. Bőhm József miskolci exdékán levele: Tisztelt Kollégák!

            Ez év október 22.-én 250. évfordulója annak a nevezetes eseménynek, hogy az 1735-ben Selmecbányán elindított Bányászati Iskola "Akadémia" rangra emeléséről Mária Terézia döntött. Ekkor fogadva el a császári tanácskozás, a császárné aláírásával, Thaddäus Peithner általt jegyzett előterjesztést, amely szerint létre kell hozni a bányászati és kohászati tudományok területén tevékenykedő műszaki-gyakorlati szakemberek részére egy négy évfolyamos képzés nyújtó intézményt (Bergakademie-t), amely végül 1770-re a három tanszék megalapításával létre is jött.

            A 250. évfordulóról a Miskolci Egyetemen is méltóképpen szeretnénk megemlékezni. Készül és felavatásra kerül az eseménynek emléket állító fali dombormű,  valamint már elkészült és jelenleg van berendezés alatt egy "Selmec" és egy "Sopron" tanácsterem, amelyben az adott időszak tárgyi emlékei, dokumentum másolatai kerülnek kiállításra, ill. a falakra. A két terem berendezéséhez szeretnék segítséget kérni. Szükség lenne egy eredeti bányász (hallgatói) egyenruhára a selmeci és a soproni időszakokból, amit a már beszerzett bábukon szeretnénk a termekben elhelyezni.

Kérem, ha valakinek van a birtokában és a nemes célra fel tudná ajánlani (vagy megőrzésre átadni) azt nagyon megköszönnénk. Az adományozó nevét és az adományozás tényét természetesen fel fogjuk tüntetni. Bár már eddig is számos nagyon értékes relikvia került az egyetem birtokába, de ha valaki további tárgyi emlékekkel, képanyaggal rendelkezik, esetleg más a Selmeci Bányászati Akadémiához, a Mkir. Bányászati és Erdészeti Főiskolához, a selmeci időszakhoz, vagy a soproni időszakhoz köthető emlék van a birtokában és azt biztos és jó helyen szeretné tudni, kérem adja át a Miskolci Egyetem gyűjteménye számára. Nagyon értékes emlékek kerültek az elmúlt időszakban is a múzeumba.

Ami most nagyon fontos lenne, ha sikerülne egy-egy selmeci és soproni időszakból származó és még kiállítható állapotban lévő egyenruhát megszerezni.

Jó szerencsét:

Dr. Bőhm József
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.