Wass Albert nyomában (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageKászoni Zoltán ismert vadászíró fejébe vette, hogy végigjárja Wass Albert életének egykori helyszíneit kincses Erdélyben.

Ezt már csak az is indokolta, hogy – mint azt „Előszó helyett” írja – a „Wass Albert regényeit, novelláit, verseit — műveit — olvasók egyre gyakrabban teszik fel a kérdést: hol, merre, melyik tájon található az Erdélyi Mezőség? Hol van az írót-szülő falu, Válaszút? Hol rejtőznek - kopár dombok tövében és sima tavak mellékén - a Wassok volt birtokai és az író által sokszor emlegetett Cége, Pujon, Szentgotthárd, Feketelak s Mezőzáh, és hol találhatók a Wass-féle udvarházak?”
A szerző évekig dolgozott Cégén, Mezőzáhon és a környéken, a volt Wass-tulajdonú birtokon, halastavaknál, és sokat járt, jár még ma is, Wass Albert nyomdokain, így tehát avatott, mondhatni beavatott szakember.
Könyve besorolhatatlan műfajú alkotás, életrajznak kevés, néprajznak felületes, útleírásnak… talán.
De nem is vadászkönyv.
A kötetet az író műveinek szemelvényei gazdagítják, azokkal nincs baj.
Baj viszont, hogy a kiadó megspórolta az olvasószerkesztőt, ezért például az erdélyi Szentgothárd nevét legalább három változatban olvashatjuk. De egyéb fésülnivaló is akad a szövegben.

A könyvet nehéz megindultság nélkül olvasni, különösen, amikor az egykori virágzó uradalmak, kastélyok pusztulását idézi föl a szerző. A gazdátlan kúria mindenhol áldozatául esik a nép „haragjának”.
Szerencsére maradt azért emlék is, mint például a római alapokra épült marosvécsi várkastély, a Kemény-család ősi fészke, ahol 1920-ban 16 medvét hoztak terítékre.

Hol is született tehát a nagy író? Hol töltötte gyermekéveit, hol végezte középiskoláit? Hol szívta magába azt a felejthetetlen levegőt, amelyet Floridában se, jó ötven év múltán se tudott elfelejteni? – teszi fel kérdéseit a szerző.
A válaszokat 184 oldalon át sorolja. Nagyon sok mindent megtudhatunk ebből az eklektikus „szerelmi” történetből. Többek között a szerző mély kötődését, elkötelezettségét a nagy magyar író és Erdély iránt.

A kötetet sok archív és mai fotográfia díszíti, gazdagítja.
Ajánlom mindenkinek az Agroinform Kiadó által megjelentetett történelmi, néprajzi, földrajzi és vadászati olvasókönyvet.   Z. Z.

Kászoni Zoltán: Wass ALbert – Szülőföldje, vadászatai

Agroinform Kiadó, 2005.   184 oldal.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.