Programok a Központi Bányászati Múzeumban pályázati forrásokból (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. január 17. - Sopron - Az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztálynak kínál programokat nyertes pályázatai révén a soproni székhelyű Központi Bányászati Múzeum. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak óvodásoknak és kisiskolásoknak, online vetélkedőt szerveztek középiskolásoknak, szabadegyetemi előadásokra invitálják a középkorosztályt és az idősebb generációt. Az idén átadásra kerülő interaktív technikatörténeti látványtár - amely az energia felhasználásáról szól az ókortól napjainkig - reményeik szerint mindenkit lenyűgöz majd korosztálytól függetlenül - mondta Bircher Erzsébet igazgató az MTI-nek.
    A programok megvalósítására mintegy 66 millió forintot fordítanak európai uniós és magyar állami pályázati forrásból, amelyet három különböző pályázaton nyertek el.
    Az óvodások és a kisiskolások a bányamanó meséi révén ismerkednek játékos formában azzal, hogy hol is találhatók a föld rejtett kincsei. A siket és nagyothalló diákoknak jelnyelvi tolmács segít, hogy értsék és élvezzék a foglalkozásokat. A középiskolások a geológia és a gazdaságtörténet összefüggéseit is tanulmányozzák az összejöveteleken, a vetélkedő feladatsora pedig arra sarkallja őket, hogy felismerjék: a mai civilizáció nem működne bányászat nélkül. Beszédes a projekt címe is, amely könnyen megválaszolható kérdést tesz fel: Van-e élet bányászat nélkül. A múzeumpedagógiai programra és a vetélkedőre közel 17 millió forintot nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program két pályázatán az alapítványi múzeumként működő intézmény.
    Az interaktív technikatörténeti látványtár kialakítására pedig 49 millió forintot költhetnek, az összeget a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében nyerték el. Az új állandó kiállításon a legmodernebb technológiát vetik be: mozgó, megfogható modellek, kipróbálható tárgyak, berendezések segítségével mutatják be a látogatóknak, hogy mitől is működtek egykor, és mitől működnek napjainkban a különféle gépek, technikai berendezések.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.