Vejszeépítés a gemenci erdőben (ForestPress)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
2010. augusztus 23. - Ősi halászati eszközt készítenek a gyerekek a Gemenc Zrt. és az Önkéntes Központ Alapítvány által szervezett táborban Mától kezdve egy héten át készítik Herman Ottó neves természettudós leírása alapján a vejszét a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban táborozó gyerekek. Az 1 méter magas és 8x5 méter alapterületű hagyományos halászati eszközt a gemenci kisvasút Lassi megállóhelyénél, a halászati gyűjtemény kiállítóháza előtt építik meg. A labirintusszerű halcsapda egyben gyermekjáték és térplasztikai is.

A Gemenc Zrt. és az Önkéntes Központ Alapítvány szekszárdi csoportja által szervezett táborban a Bács-Kiskun és Tolna megyéből érkező gyerekek délelőttönként vejszét építenek, délutánonként pedig barangolnak a gemenci erdőben, kézműves foglalkozásokon vesznek részt, valamint csillagászati bemutatón ismerkednek a nyári égbolt tüneményeivel.

Augusztus 23. és 28. között olyan gyermekek vesznek részt a táborban, akik máshogyan nem tudnának nyaralni. Így azonban szakemberek segítségével ismerkedhetnek meg Gemenc páratlan állat- és növényvilágával, valamint készíthetik el a ma már egyáltalán nem használatos halászati eszközt, a vejszét. Ezt az ősi halcsapdát állóvizek, árterületek, lassú folyású kisebb folyók halászai alkalmazták. A nádból vagy vesszőből font, a mederfenékre rögzített állandó jellegű fal és a hozzá csatlakozó fogókészülék jellegzetes eszköze lehetett egykor a gemenci ártéren halászó pákászoknak is. Az 1 méter magas és 8x5 méter alapterületű vejszét a gemenci erdő holtága melletti kisvasúti megállóhelynél, Lassinál, a halászati gyűjtemény épülete előtt állítják fel. Így nemcsak egy ősi halászati eszközt szemlélhet meg az idelátogató, hanem a gyermekek játékként is birtokba vehetik a nem mindennapos hangulatot árasztó és térplasztikaként is értelmezhető tárgyat.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.