Közeleg az állatkerti Gyermeknap (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Budapest, 2013. május 24. – Újabb oroszlánkölykök, száznapos elefántborjú, segítség a fogyatékossággal élőknek A közelgő Gyermeknap alkalmából kettős sajtótájékoztatót tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményen felköszöntötték a most száznapos kiselefántot, bemutattak egy róla, és a többi elefántról szóló könyvet, illetve bemutatkoztak az Állatkert legifjabb indiai oroszlánjai is, a második alom, amely idén született. Emellett egy megállapodást is aláírtak a fogyatékossággal élő embereket képviselő öt legfontosabb hazai érdekvédelmi szervezet és az Állatkert között.


Segítség a fogyatékossággal élő embereknek

Megállapodást írt alá a Fővárosi Állat- és Növénykert a fogyatékossággal élő embereket képviselő öt legfontosabb hazai érdekvédelmi szervezettel. Ezek a szervezetek az Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE), valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A megállapodás alapján a szóban forgó szervezetek arcképes igazolványával rendelkező személyek, illetve a velük érkező kísérők jelentős kedvezménnyel, a mindenkori csoportos belépőjegynél legalább 30 %-kal olcsóbb kedvezményes partneri belépőjegy megváltásával kereshetik fel az Állatkertet. Ez a belépőjegy jelenleg 600 forintba kerül. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy az említett szervezetek szakmai segítséget nyújtanak az Állatkertnek, hogy szolgáltatásait a fogyatékossággal élő emberek számára minél könnyebben igénybe vehető módon szervezze és alakítsa ki. Emellett az érdekképviseleti szervezetek segítenek abban, hogy az állatkerti látnivalókkal kapcsolatos aktuális információk minél könnyebben eljuthassanak a fogyatékossággal élő emberekhez.

Jóllehet a Fővárosi Állat- és Növénykert nem szociális intézmény, szinte nincs még egy olyan hely az országban, ahol ilyen sokféle jogcímen kínálnak belépési kedvezményeket. Kedvezményt kapnak a gyermekek, a diákok, a nyugdíjasok, a családok, külön a nagycsaládok, a csoportosan érkezők és külön a tanulmányi csoportok is. A legnagyobb mértékű kedvezményre a fogyatékossággal élő emberek jogosultak. Természetesen a belépési kedvezményeket az Állatkert is csak a gazdasági lehetőségek keretein belül tudja felkínálni. Éppen ezért fontos a most megkötött megállapodás, hiszen az említett szervezetek abban is segíteni tudnak az Állatkertnek, hogy azt a kedvezményt, amit a kertnek lehetősége van felkínálni, a leginkább rászoruló emberek kapják meg.

Az Állatkert társadalmi felelősségvállalása azonban nemcsak a belépési kedvezményekben merül ki. Több mint két évtizedes hagyománya van az évente megrendezett Sérült gyermekek napjának, amelyen rendre több ezer fogyatékossággal élő embert látnak vendégül díjmentesen egy egész napos állatkerti rendezvény keretében. Idén júniusban ismét megrendezésre kerül az Áloméj az Állatkertben elnevezésű program, amelynek során krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek különleges esti állatkerti programot. Emellett az Állatkert odafigyel arra, hogy a mozgáskorlátozottak minden lehetséges bemutatóhelyet meg tudjanak közelíteni, mi több, a látásukban korlátozott emberek számára tapintható állatszobrokat és Braille-írásos feliratokat helyeztek el a kert több pontján.


Asha 100 napos


Asha, a február 14-én született elefántborjú a mai napon érte el századik életnapját. Ebből az alkalomból kér különleges tortával köszöntötték őt, illetve Angele-t, az anyaállatot. A tortákat főtt rizsből, sárgarépából, céklából és kiwiből készítették az állatkerti takarmánykonyha dolgozói. A nagy műgonddal készített gasztronómiai remekműveket az állatgondozók helyezték el a kifutóban, majd ezután engedték ki az Elefántházból a két állatot. A torták nagyobbik felét természetesen Angele fogyasztotta el, de a nagyrészt még anyatejen élő, ám már szilárd táplálékkal is próbálkozó Asha is belekóstolt.

A 100 napos ünnepség keretében mutatták be azt az Állatkert kiadásában megjelent új könyvet, amely egyrészt Asha és az állatkerti elefántcsalád történetét meséli el, másrészt bemutatja a budapesti elefánttartás több mind egy évszázados történetét, az elefántok állatkerti gondozásának kulisszatitkait, illetve az elefántfélék természetrajzát is. Az Állatkertben beszerezhető könyv Kovács Zsolt munkája, a művet a könyvbemutatón Szemadám György képzőművész, író, az Állatkert egykori oroszlángondozója méltatta.


Még három oroszlánkölyök

Pénteken mutatkoztak be az Állatkert legifjabb kisoroszlánjai. Legifjabbak, hiszen már február 15-én született négy oroszlánkölyök, Shirwane és Basil frigyéből. Időközben viszont a másik oroszlánhölgy, Kankai is világra hozta a maga utódait. Kankai három kicsit nevel, akik április 14-én születtek. Kerek két hónappal fiatalabbak tehát féltestvéreiknél. Születésük óta egy elkülönített férőhelyen cseperedtek, így sem őket, sem az anyaállatot nem láthatta a közönség az elmúlt időszakban. Mostantól kezdve viszont a budapesti oroszláncsalád legfiatalabb tagjait is megtekinthetik a látogatók. Kankai és a három kölyök jelenleg az India ház belső terében látható, a kifutót ugyanis az idősebb kölykök, az anyjuk, illetve Basil, a hím oroszlán használja, méghozzá együtt, hiszen ez elmúlt hetekben a négy kölyköt már az apával is sikerült rendben összeszoktatni.

A most bemutatkozott kölykök június közepe táján, nagyjából kéthónapos korukban kapják meg az első védőoltásokat, ekkor lehet majd megfogni és alaposan megvizsgálni őket. Legkésőbb ekkorra az is kiderül, hogy milyen neműek, és ennek megfelelően fognak majd nevet kapni. A többi kölyökkel, illetve a másik két felnőtt állattal való összeszoktatásuk ezt követően kezdődhet majd meg.

Amint a fentiekből is kiderül, jelenleg összesen tíz oroszlán látható az Állatkertben, melyek közül heten az idei évben született kölykök. Elmondható tehát, hogy a tenyészérett kort nemrégiben elért fiatal tenyészállataink kiválóan szaporodnak. Ez nem csak azért fontos, mert az oroszlánkölykök nagyon aranyosak, és szívesen gyönyörködik bennük a nagyközönség. Hanem fontos amiatt is, mivel Állatkertünkben ritka indiai oroszlánok (Panthera leo persica) élnek, amelyek szaporítása természetvédelmi szempontból is nagy jelentőséggel bír.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.