Képek az Állatkert régmúltjából

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Régi fotográfiákon elevenedik meg a patinás kert históriája
Pénteken nyílt meg az a közel ötven képet felvonultató fotókiállítás, amely az Állatkert 140 éves történetébe enged bepillantást. A tárlatot hétvégenként a Barlangteremben tekintheti meg a nagyközönség.
Rendhagyó kiállítás nyílt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Barlangteremben helyet kapott tárlaton csaknem félszáz régi fényképfelvétel és plakát segít felidézni az Állatkert fordulatos régmúltját.

Látható például, miként festettek azok a régi épületek, amelyeket a háború sok-sok évvel ezelőtt elpusztított. Össze lehet vetni a századfordulón épült állatházak egykori képét mai állapotukkal, sőt, a képeket szemlélve még azt is felfedezhetjük, hogy a kert területén egykor tejcsarnok is működött. A régi fotográfiákon feltűnnek a kert egykori népszerű lakói. Így például Bandi és Arany, akik Jónás mellett a kert nevezetes vízilovai voltak, vagy éppen az 1911-ben Kartúmból érkezett zsiráfok. Kalandos szállításukról Móra Ferenc is írt a „Tápéi furfangosok” című elbeszélés-gyűjteményében. Képek emlékeztetnek a régi idők nagynevű állatkerti munkatársaira is: Anghi Csaba egykori igazgató az 1965-ben érkezett zsiráfokkal ismerkedett, a legendás állatgondozók, mint „Celesto bácsi”, és Huszár Sándor pedig épp kedvencükkel foglalkoztak akkor, amikor a fényképezőgép megörökítette őket. De látható a kiállításon néhány olyan kép is, amelyen a kulisszák mögötti élet egy-egy mozzanata szerepel: tevecsikót etetnek a gondozók cumisüvegből, vagy éppen zsiráfot szállítanak egy különlegesen kiképzett láda segítségével.
A Barlangteremben kialakított állatkert-történeti fotókiállítás az elkövetkező hónapokban minden hétvégén látogatható lesz, naponta 10-től 15 óráig várják a kert múltja iránt érdeklődőket.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.