Méreggel öl az erdei gyilkos, túl magabiztosak az áldozatok (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október 6. - Három nap alatt hatan kerültek a kaposvári kórházba gombamérgezéssel a múlt héten, s a hétvégén újabb három ember élete került a kezükbe. A gyilkos galócát azért hívják így, mert öl, figyelmeztet a kórház főorvosa. Aggasztóan megszaporodtak a mérgezéses esetek az elmúlt időszakban, hárman életveszélyes állapotban kerültek a kórházba, tudtuk meg Varga Csabától, a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának [SBC) vezető főorvosától. Az időjárás kedvez a gomba szaporodásának, ezzel együtt - és érezhetően a válság okozta szociális megszorultság miatt is - megszaporodtak az erdőt-mezőt járó gombaszedők is. Mindez érthető. Ám az érthetetlen, fogalmaz a főorvos, miért fogyasztanak el olyasmit, ami akár az életüket is követelheti.
- A gyilkos galóca okozta mérgezések halálozási rátáját az időben kezdett kezelésekkel sem lehet tíz-húsz százalék alá
szorítani, ha a májelégtelenség fellépése után kerülnek kórházba a betegek - mondja Varga Csaba. - Tíz betegből egy-kettő meghal. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: aki gombát szed, elfogyasztás előtt vizsgáltassa be.
A SBC vezető főorvosa emlékeztet, a minap egy zalai fiatalember halt meg gombamérgezésben. Édesanyja megmenekülése a csodával határos lehet, rajta májátültetést hajtottak végre az orvosok. Hazánkban csak az elmúlt hónapban négy súlyos gombamérgezés történt.
Megyénkben legutóbb egy dél-somogyi eset végződött halállal, akkor egy asszony gyilkos galócát fogyasztott, s életét a szakszerű orvosi kezelés sem menthette meg. Később egy Somogyaszaló környéki pincepörköltözés torkollott kis híján tragédiába. Itt a családi esemény előtti nap ketten kóstolót vettek az ételből, életveszélyes próbálkozásuk megmentette a többieket- őket pedig a kaposvári sürgősségi ambulancia orvosai.
- A lazaság, a tudatlanság egyenként is végzetes lehet, de a kettő együtt különösen veszélyes - mondja Varga Csaba.
A főorvos nem szívesen beszél a gyógyítás költségeiről, hiszen ez a gyógyítók számára nem szempont. Tény azonban, hogy egy-egy eset kezelésének ára, bárhol is történjen a világon, milliós nagyságrendű. A laboratóriumi vizsgálatokat, közte a giromitrin vagy az amatoxin vegyületeinek kimutatását követő kezelés, méregtelenítéssel és vértisztítással ennyibe kerül.
A fajtától függően rövid és hosszú mérgezési lappangási idő létezik. Előbbi gyomor- és bélrendszeri tünetekkel 2-3 órán belül jelentkezik, és gyors kórházi kezeléssel jó hatásfokkal gyógyítható. Utóbbi, s e körbe tartozik a gyilkos galóca is, 8-24 óra alatt produkál tüneteket, csillapíthatatlan hányással, majd átmeneti javulás után napokon belül máj- és veseelégtelenség végezhet a beteggel.

Félszáz féle galambica
Hánytató galambica és húsbarnás őzlábgomba - egyebek között ezeket a gyilkosokat fülelte le kedden a kaposvári nagypiac gombaszakértője. Török Zoltán azt mondja, előbbi enyhén, utóbbi súlyosan mérgező, a galócához hasonlóan amatoxin-tartalmú faj.
A bevizsgált gombának nagyjából a fele nem ehető - ezt a riasztó arányt közli kérdésünkre a szakértő. - Naponta ötvenen-hatvanan is érkeznek, így akár több ládányi átvizsgált portéka is végezheti a szemétben. De tulajdonképpen ezt kell jó hírnek tekintenünk. Ha ugyanis ezt mind megennék...    .

Török Zoltán a városgondnokság szolgálatában több mint három éve ingyenesen végzi szakértői munkáját. Kétféle ember fordul hozzá, aki szokott enni az általa szedett gombából, majd feléledt a lelkiismerete, és a teljesen kezdők, mondja a szakértő.
A baj azokkal van, akik jóhiszeműen elfogadják a magukat tévedhetetlennek tartó szomszédok, barátok véleményét Az egész falu által jó gombafajismerőnek tartott emberek is tévedhetnek ugyanis; elég egyszer a tragédiához. Tévedni nem nehéz, a tudomány százezer fajt ismer, és ennek többszörösére becsüli a még nem ismertek számát. Ráadásul a halálosan mérgezőkhöz sokszor igencsak hasonlítanak a „halálosan finomak"; a népszerű galambicának például 54 változata ismert. Egyik ehető, a másik nem. És ez a gombagondok gyökere... Balassa Tamás


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.