Fincsi mérgek: tintásan ne együnk tintagombát! (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október. 27. - Csak szeptemberben 16 gombamérgezés történt régiónkban, összesen 35-en betegedtek meg. Minden alkalommal saját szedésű, vadon termő, szakértőnek meg nem mutatott gomba okozta a bajt. S hogy mely fajták a legveszélyesebbek? A fő bűnös az amúgy igen ízletes gyilkos galóca, ami nemrégiben egy 7 fős társaságot döntött le a lábáról. Egy vasi fiatalember meghalt, édesanyját csak a gyors májátültetés mentette meg.
Ezen túl a világító tölcsérgomba, a nagy döggomba, a sárguló csiperke (vágáskor sárgára színeződik) és a zöldesszürke döggomba is okoz megbetegedéseket e tájon - tudtuk meg dr. Cseh Miklóstól, az ÁNTSZ regionális tisztiorvosától.
- A mérgező gombák fogyasztása kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, akár halálhoz is vezethet - folytatja dr. Cseh Miklós.- A sütés, főzés sem jelent biztonságot, mert nem minden mérgező gomba toxinja bomlik el hő hatására. Amelyeknek igen, azokat is alaposan meg kell főzni, sütni. A gyűrűs tuskógomba vagy a piruló galóca méreganyaga például hő hatására elbomlik, de ehhez legalább 20 percnyi hevítésre van szükség. A gomba amúgy is kényes jószág, legjobb, ha már a gyűjtés napján elkészítjük, s a gombás étel tárolása sem tanácsos, még hűtőszekrényben sem.
Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás reakciót, gyomor- és béltüneteket az arra érzékenyeknél. Az utóbbi időben főként a szürke tölcsérgomba fogyasztása nyomán jeleztek ilyen panaszokat, ezért a szakember azt javasolja, ezt a fajtát tanácsos keverten elkészíteni más ehető kalaposokkal. A gombás ételek amúgy is nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiség fogyasztása sem javasolt, különösen 6 év alatti gyerekek számára.
További megszívlelendő, és kevésbé közismert tudnivaló: néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt nemkívánatos tüneteket okoz. Ilyen például a ráncos-, kerti tintagomba, a változékony tinóru és az illatos pereszke. Más gombáknál - pl. szegfűgomba, őzlábgomba - a tönk fogyasztása nem ajánlott, mivel nem emészthető.
- Bizonyos babonák, tévhitek ugyancsak makacsul tartják magukat a köztudatban, pedig a gombafajok többségére nem igazak - veti fel Cseh Miklós. - Tévedés például, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni tudjuk. A gyilkos galócánál hiába vetjük be mindkettőt, méreganyaga ezt követően is életveszélyt okoz. A „csigarágott”, kukacos gomba sem biztos, hogy ártatlan, ugyanúgy lehet mérgező. Az is csak hiedelem, hogy a mérgező gomba húsa vágáskor elszíneződik, hiszen a gyilkos galóca húsa is fehér marad. Ha megtörténik a baj, hala haladéktalanul forduljunk orvoshoz.
Hogy milyen tünetekre lehet számítani?
A hányáson, hasmenésen kívül egyes fajoknál (pl. párduc galóca, légyölő galóca, susulyka) idegrendszeri, keringési zavarok léphetnek fel, mint például izzadás, verejtékezés, test kipirulása, szapora pulzus. A gyilkos galóca pedig - ami hazánkban és a környező országokban a halálos gombamérgezések 90 százalékát okozza - a fogyasztást követően 8-40 óra múlva okoz kezdeti tüneteket: csillapíthatatlan hányás, hasmenés (vízszerű széklet), mely életveszélyes kiszáradáshoz is vezethet. A második szakaszban látszólagos javulás után májsejtkárosodás jön létre. Hasonló tüneteket okozhat egyéb gombafaj (pl. sárga kénvirággomba, vörhenyes őzlábgomba) is, de a lappangási idő ez esetben rövidebb, mindössze 4-5 óra. Hasznos, ha a maradék nyers gombát, tisztítási hulladékot, ételt magunkkal visszük az orvoshoz, mivel a gombafaj gyors megállapításához nagy segítséget jelent.  
A szürke tölcsérgomba megárthat az érzékeny gyomrúaknak
- Idén az esős időjárásnak köszönhetően bő a gombatermés, így különösen fontosnak tartjuk a lakosság figyelmeztetését - szögezi le dr. Cseh Miklós. - Életbevágó, hogy a vadon termett gombát feltétlenül nézessük meg ellenőrrel. Ilyen szakember minden olyan piacon található, ahol gyűjtött, szedett gomba értékesítése folyik. (Zalaegerszegen a vásárcsarnokban reggel 6-tól 10-ig, a piaci szünnap kivételével, Nagykanizsán, a vásárcsarnokban naponta 6-tól 13 óráig, szombaton délig, vasárnap pedig 10-ig várja a gombaszakértő a gyűjtőket.) Arra pedig a szülőknek, óvónőknek a dolga odafigyelni, hogy a kertben, udvaron felbukkanó gombákat a gyerekek ne csipegessék fel.
A sárguló csiperke elszíneződik
Amennyiben valaki gombaétel fogyasztása után hasonló tüneteket észlel magán, haladéktalanul forduljon orvoshoz - tanácsolta dr. Bicsák György, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház sürgősségi betegellátó osztályának szakorvosa, aki még szeptemberben lapunknak elmondta, hogy egyszerűbb gombamérgezéses eseteket egyébként 1-2 napos kórházi kezeléssel meg lehet gyógyítani. A gyilkos galóca sokkal súlyosabb eset, akár még májátültetésre is szükség lehet, tehát ha valakiben csak a gyanúja felmerül, hogy ilyen gombát fogyasztott, azonnal forduljon orvoshoz. Magyar Hajnalka



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.