Gyilkos galóca csak csigáknak (24 óra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2006.október 9.
Tatabányán, az újvárosi vásárcsarnokban Katalin néni nagy kedvvel kínálja portékáját, s azt magyarázza, hogy a császárgomba aranyszínűvé varázsolja a húslevest. Galócaféle különben ez is, de ehető, s valójában különleges ínyencfalat. Nevét onnan kapta, hogy Néró császár kedvenc gombája volt. A hölgy áruja friss, hajnalban szedte az erdőben. Az ehető és a mérges gombák felismerésére valójában egyetlen módszer van, az pedig a szakismeret - mondja Katona Imréné, megyénk ismert gombaszakértője, aki éppen az árusítás engedélyezése előtt gondosan ellenőrzi az újvárosi piacra hozott gombákat. Az általa kiállított papírok azt igazolják, hogy biztonsággal vásárolható, fogyasztható az erdei gomba.
Mint mondja, ebben a szezonban két alkalommal is kiemelt gyilkos galócát gombahalmokból. De nemcsak a fajtaismeret, vagyis a mérgező gombák felismerése a fontos, lényeges az is, hogy fiatal és kukacmentes legyen. Ajánlott a gombát közvetlen felhasználás előtt is átvizsgálni, mivel a hűtőben tárolt gomba állapota tovább romlik, befülled, kukacosodik, s így alkalmatlanná válik fogyasztásra. Megtudjuk, hogy az elmúlt egy év alatt 1300 szedő gombáját vizsgálta meg, és sajnos csak 59 százalékuk felelt meg az előírásoknak, bizonyítva, hogy a gombagyűjtő lakosság csak kis része tudja megkülönböztetni az ehető és a mérgező fajokat egymástól.
Nem véletlen, hogy Tatabányán Katonáné vezetésével minden évben többször, a most kezdődött szezonban is, öthetes elméleti és családi kirándulással, erdei terepgyakorlattal összekötött gombaismertető tanfolyamot szerveznek. Sokan úgy vélik, hogy az a gomba, amelyet a csiga megehet, az emberre is veszélytelen.
Súlyos következményei lehetnek az erre alapuló gyűjtésnek: kétségtelen, hogy a hidegvérű csigára a gyilkos galóca toxinja nem hat. Ingyen vizsgálnak A bevizsgáló helyeket az önkormányzatok kötelesek olyan helyeken üzemeltetni, ahol előfordul gombagyűjtés. Megyénkben Tatabánya, Esztergom és Oroszlány piacain állnak rendelkezésre a gombaszakértők. A bevizsgálás ingyenes.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.