Gombaszezon veszélyekkel (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. szeptember 26.
Zalaegerszeg - Napok óta csúcsforgalom van a vásárcsarnok emeleti, gombaárusító részén. Az árusok hihetetlen mennyiségű finom gombát kínálnak. De az amatőrök sem tétlenkednek. Ez az aktivitás pedig nem ritkán veszélyes. Az erdők és rétek gombában való gazdagsága könnyen magával ragadja az alkalmi gombaszedőket. A kíváncsiság és a szerzés öröme a legtöbb esetben szerencsére Szanyi István gombaszakértő asztalán ér véget, s ennek köszönhetően e napokban sem változik jelentősebb arányban a lakosság lélekszáma. Ez persze túlzás. De ha figyelembe vesszük, mit és mennyit szednek össze az emberek... Ottjártunkkor is folyamatosan ürítették a gombaszakértői helyiségben levő kukákat, melyek gyorsan megteltek nem ehető és mérges gombával.
- Sokszor elég mérgesen néznek rám, amikor a gomba nagy részét eldobatom. Volt úgy, hogy egy gombát idehozott valaki a biztonság kedvéért, nézzem meg, de közben otthon már főtt belőle a pörkölt. Valamelyik hánytató gomba volt. Most a legtöbb kerülendő gombát sárguló csiperkéből hozzák. Ez nem a veszélyes mérges gombák közé tartozik, de rosszullétet, hányingert okozhat. Ha a törzsét levágják, besárgul. Így lehet felismerni. Azonban mindennap hoznak a szedők gyilkos galócát is - mutatja a szakértő az asztalán levő elrettentő gyűjtemény egy darabját.
A felhozatal olyan bő, hogy mindig van friss mérges gomba a bemutató tányérkán. Kosarakkal, szatyrokkal sorban állnak az emberek a szakértőnél, és ezt jól teszik.
- Ezt megismeri? - tettünk egy próbát valakivel, a halványzöld felületű, fehér lemezes gombakalapra mutatva.
- Ez az a nyári izé..., na, hogy is hívják?
Aztán döbbenet ült ki az arcára, mikor meghallotta: gyilkos galócának. Elég, ha egy körömnyi darab belekerül a pörköltbe, és nem biztos, hogy életben marad a család.
- Kérdezik tőlem az emberek, milyen gombát szedhetnek? Megmutatom, az is segít, ha megnézik, mi van az árusok előtt, olyant szedjen. Azonban nagyon fontos, hogy egyetlen gombát jól jegyezzenek meg, a gyilkos galócát. Szép gomba, és szagolják csak meg, milyen kellemes, édeskés az illata - mondta a szakértő.
A megyei kórház fertőző osztályáról naponta több mérgezett szabadul ez idő tájt.
- Tegnapelőtt hárman, tegnap ketten hagyták el a kórházat - közölte e szezonális forgalomról dr. Ribiczey Pál osztályvezető főorvos. - Itt a gombaszezon, sok beteget utalnak be mérgezéses tünetekkel. Eddig csak hasmenést és hányást okozó, enyhébben mérgező gombák miatt kerültek hozzánk betegek, szerencsére idén még nem volt gyilkosgalóca-mérgezés - közölte a főorvos.
E legveszélyesebb mérges gomba hatásmechanizmusa kapcsán elmondta még, elég belőle néhány gramm a súlyos mérgezéshez, és fokozza a veszélyességét, hogy ellentétben más mérges gombákkal, csak 7-8 óra lappangási idő után kezdenek jelentkezni a mérgezés tünetei. Nagyon fontos, hogy egyetlen gombát jól jegyezzenek meg, a gyilkos galócát.  Hajdu Péter

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.