Támadnak a kullancsok (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. március 19.
Vérszívó Nemcsak erdőn-mezőn, hanem a kertekben is előfordulhatnak
Pécs–Budapest A meleg idő miatt már mindenfelé számíthatunk a kullancsok támadására. A vérszívók ráadásul az enyhe telet is könnyen átvészelték.

Ha most indulunk kirándulni, túrázni, jó eséllyel találkozhatunk kullanccsal. De ez a veszély már nemcsak erdőn-mezőn, hanem a saját kertünkben, a parkokban is fennáll. Sőt, mint dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, az enyhe tél miatt szinte már mindig van rizikó. Sőt, a vérszívók idén nagyobb számban támadhatnak, mert a különösen meleg téli hónapokban nem tizedelte őket fagy.
A szakember arra hívta fel a figyelmet, ha valaki kirándulni indul, jó előre oltassa be magát az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni készítménnyel. Egyéves kortól már a gyermekek is megkaphatják a védőoltást.
Ezzel ugyanakkor nem végeztünk el mindent, hiszen a kullancs más, súlyos betegségek terjesztője is lehet, ilyen egyebek mellett a Lyme-kór. Így ha a természetbe megyünk, feltétlenül könnyen ellenőrizhető öltözéket húzzunk. A vizsgálat hazaérkezéskor nagyon fontos, nemcsak a gyermekeknél, hanem a felnőtteknél is. A megtalált kullancsot pedig ki lehet szedni a patikákban kapható eltávolító eszközzel. Ugyancsak célszerű a kirándulás előtt rovarriasztó készítményt használni, ám arra figyelni kell, hogy ezek hatása általában néhány órán belül elmúlik.
Nemcsak az lehet ugyanakkor veszélyben, aki az erdőt-mezőt járja. A kullancsok akár saját kertünkben is támadhatnak (lásd mellékelt írásunkat).
Emellett Kapiller Zoltán még egy eshetőségre felhívta a figyelmet. A közelmúltban külföldön történt egy súlyos fertőzés, amely több száz embert érintett. Amiatt következett be, mert nyers, nem megfelelően pasztörizált tejet fogyasztottak. A teheneket szabadon legeltették, kullancs támadta meg őket. A vérszívó által terjesztett betegség a tejen keresztül fertőzte meg az embereket. Megfelelő pasztörizálással viszont ez az eshetőség kiküszöbölhető.

Nyaka Szabolcs


A kutyatartóknak igen nagy a felelősségük

Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke elmondta, a tapasztalatok szerint a kutyatartók egy részének viselkedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már a parkokban, kertekben, udvarokban is elszaporodtak a kullancsok. Sokan ugyanis minden védekezés nélkül hordják túrázni az ebet erdőre-mezőre, az pedig hazaviszi a vérszívót. A rovarok utána a kertekben is elszaporodnak, s veszélyt jelentenek az emberre is.
Így feltétlenül fontos, hogy ha kirándulásra magunkkal visszük a kutyát, feltétlenül viseljen a jószág rovarirtó nyakörvet, de kaphatóak hasonló hatású szerek, amit a kutya nyakához kell cseppenteni. Emellett az ebet hazaérkezés után ugyanúgy át kell vizsgálni, mint az embereket, s el kell távolítani a talált kullancsot.

Fel kell számolni a ház körüli veszélyforrást

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, mindenki személyesen is tehet a kullancsveszély megelőzéséért. Kora tavasszal minél előbb neki kell állni, és rendbe tenni a kertet a családi házas övezetekben. Fel kell számolni a „dzsumbujokat”, nem szabad hagyni, hogy az udvar bármely részében nagy fű, gaz jöjjön létre, ez ugyanis kiváló terep a kullancsoknak. A megnövekedett bozóttal ugyanez a helyzet. A világos, napfényes, áttekinthető kertbe, udvarba nehezebben kerül kullancs, illetve nem tud megtelepedni. Lehetőség szerint a kert szélein, zegzugaiban felgyülemlett farakást is meg kell szüntetni. Ide ugyanis még kisebb erdei vadállatok is beköltözhetnek, magukkal hozva potyautasként a kullancsokat. Ezek pedig az embereket is megtámadhatják, fertőzhetik.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.