Hazamehetett a Háromkútról kimentett magyar turistacsoport (Krónika)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 02. - Elindult haza csütörtök este az a tizennégy gyerekből és hat felnőttből álló bajai és szentesi magyar turistacsoport, amelynek tagjai a Gyimesekben lévő Háromkúton rekedtek az árvíz miatt. A kirándulókat csütörtökre virradóra zárta el a világtól a víz, amely elöntötte a hegyi településről levezető utat, erős sodrásával magával ragadva a turisták kisbuszát is. Mindenki ép és egészséges –  állítja Szabó Béla csíkszeredai főkonzul -, hozzáfűzve: az utasok köszönetüket fejezték ki  a hegyimentőknek, valamint a mentésben együttműködő főkonzulátusnak.
Az árvíz nem csak a gyimesi övezetet sújtotta. Csíkszentdomokoson mintegy 500 gazdaságot öntött el a megáradt Olt és a belé ömlő patakok, de az ár nem kímélte az Olt mellett fekvő többi települést sem, nagy károkat okozva Csíkkarcfalván és Csíkjenőfalván.
Hargita megye önkormányzata homokzsákokat juttatott el Csíkszentdomokosra és Jenőfalvára, Gyimesközéplokra pedig erőgépet küldtek, hogy segédkezzen a károk helyreállításában. "Az ár levonultával felmérjük a károkat, és megkezdjük az utak rendbetételét" – közölte a helyszínen Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök. Az elmúlt hét során az áradások nyomán keletkezett kárt három és fél millió lejre becsülik a hatóságok, de a kárfelmérés még nem fejeződött be.
Kovászna megyében a lakosok, a vízügyi hatóság szakemberei, valamint a csendőrség és a katonaság kivezényelt alakulatai dolgoznak a vízkárok elhárításán dolgoztak , a gátakat mintegy 1700 homokzsákkal erősítették meg. A megyei katasztrófavédelmi hatóság jelentése szerint Háromszéken az ár elöntött 33 házat, 756 gazdaságot, 373 kutat, 967 hektár szántóterületet és 663 hektár legelőterületet.
A Feketeügyön továbbra is a legmagasabb, azaz vörös, az Olton pedig narancs színű hidrológiai figyelmeztető jelzés van érvényben. A meteorológusok péntek reggel 9 óráig meghosszabbították a sárga színű figyelmeztető jelzés érvényét a megye több pontján.
Az áradások  halálos áldozatok száma egy csütörtöki bukaresti közlés szerint 24-re emelkedett, egy személyt eltűntnek nyilvánítottak.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.