Nemzetközi cserkésztábor a Hargitán (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. július 20. - A 20 éves RMCSSZ jubileumi emléktábora Csaknem 700 látogatót vonzott vasárnap a Romániai Magyar Cserkészszövetség jubileumi emléktábora. Csíkmadaras határában, a Hargitán megrendezett cserkésztáborban múlt hét óta 700 cserkész táborozik, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarországról. A megalakulásának 20 éves évfordulóját ünneplő Cserkészszövetség ötévente rendez hasonló méretű emléktábort, melyben a kiscserkésztől az öregcserkészig mindenki talál magának érdekes programot.

A tábor keretmeséje IV. Béla, második honalapító királyunk idejébe kalauzolja a táborlakókat, amikor a tatár sereg támadásaitól kell megvédelmezzék a rátermett várnokok az országot. Ügyességükkel, leleményességükkel és bátorságukkal győzedelmeskedhetnek az „ellenség” felett, elsajátítva közben a várépítés fortélyait, megismerni a korabeli művészeteket és tudományokat. A korabeli vásártéren szebbnél szebb tárgyak készítésére használhatják kézügyességüket, és amikor a kezük elfárad, kipróbálhatják, hogyan jár a lábuk a cifra népi zenére. A vásárteret elhagyva a királyi ménes felé tartanak, ahol megtanulnak lovagolni, íjazni, ostort csattogtatni vagy akár lándzsát dobálni. A felfedezőút során a tábor résztvevői bejárják a Csíki-medence és Székelyföld különleges helyeit, gyalogosan vagy négy keréken közelítve meg a különféle földrajzi és történelmi nevezetességeket. Az elfáradt utazók a kolostorban pihennek meg, ahol a szerzetesek tudásából sajátíthatnak el ismereteket, mint például iniciáléfestést, papírmerítést, gyertyaöntést.
 Azok a táborlakók, akik szeretik a kertészkedést vagy éppen az erdőirtás ellen szeretnének egy hatalmas felkiáltójelet állítani, azoknak kedvükre való a királyi birtokon folyó csemeteültetés. Azok pedig, akik a kalandot kedvelik, nehezen tudnak válogatni a tutajozás és a hegymászás között. A kaland mindenki számára biztosítva van a várudvaron, ahol különféle ügyességi és erősségi, egyéni vagy csoportos vetélkedők várják a bátor látogatókat, akikből a nap végén akár dicsőséges vitézek is kikerülhetnek. Mindezek mellett a király egy különleges próbát tűz ki célul népének. Egy 24 órás stratégiai játék elé állítja fiatal vitézeit, hadd lássa melyik vár lakói a legbátrabbak és legügyesebbek országából.
A táborozó cserkészek a hét végéig élvezhetik a tábori életet, a természet közelségét, a robinzoni életformát. A tábori élet nagy kivetkőzés a mindennapi kényelemből, a megszokott életkörülmények közül. Kivonulás a hivatalok, intézmények energiákkal ellátó miliőjéből, hadüzenet az időjárásnak, a kemény talajnak, a megszokott kényelemnek. Itt nem számít, hogy a szüleid, testvéreid mihez értenek, itt csak az számít, amit te tudsz. Itt sátrat kell verni, tüzet gyújtani, ebédet főzni, asztalt készíteni. Ha nem teszed, felkopik az állad. Ide bizony robinzoni munkakedv és szorgalom kell. De ebben a légkörben felébred az alvó erő, kinyílik a lélek és megtelik a szív Isten teremtett szépségével. Ez nem bábélet, ez emberi élet. Benne van az alkotás, a jócselekedetek izgalma, öröme. Itt tudod, hogy számíthatsz vezetődre, cserkésztestvéreidre. És ami a legfontosabb, tudod, hogy mások is ugyanúgy számítanak Rád. Itt nem egy porszem vagy a tömegben, hanem Te vagy. Felfedezheted önmagad, kipróbálhatod tudásod, rátermettséged, megküzdhetsz önmagaddal, jobb emberré válhatsz. A természetben mindig otthon fogod érezni magad, és bármilyen nehéz helyzetben megtalálod a kivezető utat. Helyes értékítéletre teszel szert, megtanulod megbecsülni a magad és mások munkáját, napról napra ügyesebb leszel. Lesz célja életednek és idős korodban – visszatekintve a most átélt élményekre – úgy érzed majd, hogy nem éltél hiába, általad jobb lett a világ, te is hozzátettél valamit ahhoz, hogy a velünk élő és az utánunk következő generációknak jobb élete legyen. Salló Emőke
külügyi vezető


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.