Történelmi gyalogtúra Csíkkozmásról Bálványosvárhoz (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. december 31. - Útvonal: Csíkkozmás – Lázárfalva – Kápolna-mező – Bálványosvár. Új turistaösvény, 1995-ben jelölték és festették. Jelzése: piros kereszt, menetidő: 5-6 h. Az út hossza: 15,5 km. Maximális szintkülönbség: 385 m. Az egyetlen turistaút, amely közvetlenül összeköti Alcsíkot Bálványos várával.

A jelzés a régi torjai úton halad, amely századokon át a legközelebbi átjáró volt Csík és Felső-Háromszék között. Történelmi út ez, amelyet így szándékoznak újból megismertetni a turistaközönséggel. Az egyetlen turistaút, amely közvetlenül összeköti Alcsíkot Bálványos várával. Kezdete a Kozmásról eltérő kászoni országút. Ebből ágazik ki a falu keleti peremén, a jobbra tartó, széles, nyárfasorral szegélyezett lázárfalvi makadámút, amely 2,8 km után érkezik a faluba. Lázárfalván érdemes elidőzni műemléktemplománál. Végighaladva a falun, 2,5 km után elhagyjuk azt, a Nyír-fürdőnek (távolról feltűnik egy kisebb nyírfaligettel borított dombtető közelében) nevezett határrésznél. Ez az úttól kissé távolabb, a Hí-patak bal partján található.

A turistaút a falut elhagyva lankás dombok, kaszálók között vezet, majd fennebb behatol a fenyőerdőbe. Miután elhagyja a Hí-patak forrásvidékét, ahol az utolsó nagy kanyarban egy jóízű köpős borvíz található – kikapaszkodik a Nagyverem (938 m) északi oldalára. Az út a tetőn újból az erdőben folytatódik, s a Nagyverem nyakán áthajolva lefelé lejt. Néhány kanyar után, meleg lomberdő váltja fel a hűvös, árnyékos fenyvest. Az erdőből kiérve, jobbra Kápolnamező széles síkja tűnik fel szemeink előtt. Kápolnamezőn kitűnő sátorozási lehetőségek adódnak. Előttünk balra (DNy) szinte megfogható közelbe kerül a Fű-Haram és a Nagy-Haram három kúpja. Középen, ahol a Büdös-patak utat vágott magának a Kerek-bükk (967 m) és a Nagyverem között a Dél-Hargita Kapu-hegye és Mitács engedi láttatni formás kupoláját. Bal felől (D) a Bolondos-Köz-tető gerince koronázza a kápolnamezői völgykatlant, míg hátul (K) a Nyerges, a Csíki-havasok legelső láncszeme zárja a láthatárt. Elhagyva Kápolnamezőt még két kilométerrel, folytatódik a fakitermelő út, amelynek vége mély, barázdáktól szabdalt erdei úttá alakul. Ez mindjárt az elején kétfelé ágazik. A jobb oldali, fűvel borított ösvény jelzett. Ezen továbbhaladva igen sűrű, fiatal fenyves erdőn kapaszkodunk egyre följebb. A hegygerinc közelében az ösvény jobbra kanyarodik és néhány rövid szerpentinnel kiér az erdő szélére, a Köz-tető és a Gorgán (Tőrös) között. Itt találkozunk a Szent Anna-tó felől jövő kék keresztjelzéssel és csatlakozunk a Bálványosvárra menő kék csíkhoz. Balra le a puszta szélén, rátérünk a kiszemelt gerincösvényre, amelyet a Köz-tető déli oldalán keskeny erdősáv, majd jókora rét borít. Mindkettőn áthaladva, utunkat a piros kereszt jelzések után igazítva kb. 2,25 km után megérkezünk Bálványosvár romjaihoz.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.