Gyógynövénytúra a Szabari-erdőben

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. augusztus 16., péntek A szakvezetéses túrán az érdeklődők a változatos élőhelyekkel rendelkező terület fás- és lágyszárú növényeivel, illetve azok gyógyhatásával ismerkedhetnek meg. A résztvevők számos érdekességet hallhatnak a gyepes, az erdős, a dombvidéki, illetve patak menti élőhelyek különböző növényeiről, megtudhatják, hogy a sokak által gyomnövénynek vagy közönséges növénynek tartott fajokat (réti füzény, aranyvessző, nagy csalán) hogyan és mire használták a népi gyógyászatban. Az érdeklődők információt kaphatnak a különféle gyógynövények gyűjtéséről, kezeléséről, tárolásáról, alkalmazásának módjáról is.

Találkozási pont: Székelyszabar határában a szabari-erdei parkolóban
(GPS: 46 03,23? 18 35,68), Időpont: 9.00 óra (gyülekező: 8.45)
A túra hossza, időtartama: 2-3 km, 2-3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.


FAKULTATÍV PROGRAM A TÚRA UTÁN: Látogatás a Natúr Életmód Tanyán

A tanya lakói a természet közeli életmód, a biotermesztéssel előállított élelmiszer és gyümölcs fogyasztásának elkötelezett követői. A látogatók bepillanthatnak ebbe az életközösségbe.
Az erdő mellett felépült lakóépület és gazdasági udvar a hozzákapcsolódó 10 ha őslegelő terített asztal a gazdaság állatainak. Jól megfér egymás mellett a szelíd haflingi póni, a szamarak, kecskék, birkák, csüngőhasú disznók, nyulak és a számtalan baromfi fajta népes serege. A vendégek nem csak nézhetik, hanem meg is simogathatják a szelíd állatokat. A pajtában található sok érdekes, az elmúlt korok népi iparos munkájának eszközei még ki is próbálhatók. (Részvételi díj: 600 Ft/fő)

Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, valamint a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem!
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti.






© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.