A Pilisi Parkerdő Zrt. heti hírei (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2013. november 28. - E heti ajánlónkban elsőként egy jó hírt jelenthetünk be: november 28-ától foglalható szállás a nemrég átadott Som-hegyi Turistaházban, amely megújult külsővel, kibővült szállástérrel és korszerű felszereltséggel várja a turistákat. A ház kellemes menedéket nyújt akár a hidegebb hónapokban is, túráink tervezésekor azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a téli időjárás a természetben sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a városi környezetben. A havas, hideg táj szépségei ugyanakkor kárpótolnak a kényelmetlenségekért.

A szükséges engedélyek megszerzése után már várja a turistákat a megújult Som-hegyi Turistaház, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. kulcsosházként üzemeltet. A télen 13, nyáron 30 fő befogadóképességű házba előzetes bejelentkezés alapján lehet szállást foglalni, ennek érdekében a ház gondnokát, Pollákné Pörneczi Zsuzsannát keressék a +36-20-98-46-196-as telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A Pilisszentkereszttől 1 km-re lévő turistaházat gyalogosan lehet megközelíteni többek között az Országos Kéktúra útvonalán, a kék sávtól új festésű kék négyzet jelzés mutatja a bekötőutat. Az épület koordinátái: X 639195 Y 260087, 47.684481, 18.903564. A házhoz erdészeti murvás út is vezet, ami személyautóval járható, de sorompóval lezárt, behajtani csak engedéllyel lehet. A szállásra érkezők maguk gondoskodhatnak az ellátásukról, hiszen a házban büfé, étterem nem üzemel.

Mint arról korábban beszámoltunk, az 1900-as évek elején épült egykori erdészház a 80-as évektől kezdve nyújt menedéket a Pilisszentkereszti Szurdok közelébe érkező turistáknak. Az idők során leromlott és korszerűtlenné vált Som-hegyi Turistaház a Pilisi Parkerdő Zrt. 70 millió forintos beruházása eredményeként kívül-belül teljesen megújult. Erről mostantól a közkedvelt pihenőhely régi és új látogatói is meggyőződhetnek, amikor használatba veszik az újonnan kialakított hideg-meleg vizes zuhanyzót, főznek egy könnyű vacsorát a felújított konyhában, majd fekhelyet választanak maguknak akár a földszinti szobában, akár a most kialakított két kisebb tetőtéri helyiségben, vagy matracszálláson.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott fejlesztés során felújították a teljes tetőszerkezetét, kicserélték a nyílászárókat, valamint gondoskodtak a szennyvízhálózat bekötéséről is. A fejlesztés részeként a házhoz vezető murvás utat is felújították, és a Pilisszentkereszti Szurdokban mintegy 200 méterre futó Országos Kéktúra nyomvonalától új jelzést készítenek.

Felhívjuk a kirándulók figyelmét, hogy a téli időszak közeledtével fokozottan ügyeljenek a megfelelő ruházatra! Egyik hétről a másikra megérkezett a hideg idő, ami a szabad természetben még markánsabban jelentkezik. Az erdőben, hegyek között akár 6-8 fokkal is hidegebb lehet, mint a túra városi kiindulópontján. Öltözzünk rétegesen, hogy a lehető legjobban alkalmazkodni tudjunk a hőmérséklet változásaihoz. A túrák tervezése külön gondosságot igényel, mert az évnek ebben a szakában már korán, délután 4-5 óra tájban sötétedik. Vegyük ezt figyelembe az útvonal hosszának tervezésekor! Figyeljünk arra is, hogy ilyenkor az erdőkben az útviszonyok szintén megváltoznak, megnő a csúszásveszély, különösen a patakpartokon, szurdokokban futó vizes, nedves útszakaszokon. Ezért válasszunk mindig biztonságos, a bokát jól tartó, zárt lábbelit a kiránduláshoz.

Heti túrajavaslatunk:

Parkerdei kilátók a Budai-hegyekben
A könnyű budapesti túra során megtekinthetjük a nemrégen felújított Árpád-kilátót és pihenőhelyet. A túra kezdő állomása és végpontja közösségi közlekedéssel is megközelíthető, a Szépjuhásznén és a Fenyőgyöngyén is lehetőségünk van meleg ital elfogyasztására. A turistautak a beköszöntött téli időjárás miatt napközben is fagyottak lehetnek, így fontos a megfelelő túracipő és a réteges öltözködés.

Útvonal:

Szépjuhászné - Nagy-Hárs-hegy - Kis-Hárs-hegy (sárga háromszög jelzés vezet a tetőre) -Hűvösvölgy (sárga sáv jelzésen) - Glück Frigyes út: Határ-nyereg - Oroszlán-szikla - Árpád-kilátó - Fenyőgyöngye (országos kék sáv jelzésen)

Táv: 9,1 km

Időtartam: kb. 3 óra

Szintkülönbség: kb. 700 m, enyhe emelkedők és lejtők

Nehézség: könnyű, közepesen nehéz, meredekebb szakaszokkal

Látnivalók: Budaszentlőrinci pálos kolostorrom, Kaán Károly-kilátó, Makovecz Imre-kilátó, Árpád-kilátó

Biztonságunk érdekében ne térjünk le a turistautakról!

Télen az erdőben több helyszínen zajlik a turistaforgalmat is érintő munkavégzés. A kirándulások tervezése előtt az erdőgazdálkodási munkák, vadászatok miatti időszakos lezárásokról érdemes tájékozódni a parkerdő honlapján (www.parkerdo.hu/index.php?pg=menu_184).

A Pilismaróti Erdészet fakitermelési munkák miatt 2013. november 25.-től ideiglenesen lezárta a Dömös, Szőke-forrás-völgyben futó piros sáv jelzésű turistaút egy szakaszát. A turistaút Rám-szakadék alsó pihenőhely és Király-kúti-nyereg közötti szakaszát érinti a lezárás. Az erdő látogatásának korlátozásáról a helyszínen figyelmeztető táblák tájékoztatnak. Elkerülő útvonalként Dömösről Dobogókő felé a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzést ajánljuk, míg Dobogókőről Dömösre a sárga sáv és a piros sáv jelzésű turistautakon, illetve a Prédikálószék és a Vadálló-kövek érintésével a piros háromszög jelzésű túraútvonalon juthatnak el. Ez utóbbit meredeksége miatt csak gyakorlott túrázóknak javasoljuk.

A helyszínen folyó, a talajt és a fiatal facsemetéket kímélő kötélpályás fakitermelésről a következő hírcsokorban olvashatnak.
© 2023 Forestpress. All Rights Reserved.